Закон і Бізнес


Чи можна транслювати судове засідання без дозволу? - ЄСПЛ


15.04.2016 11:32
15451

22 березня 2016 року Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі Pinto Coelho v. Portugal (no. 48718/11), яким визнав порушення статті 10 Конвенції за призначення заявнику штрафу за транслювання журналістом уривків судового засідання без отримання дозволу суду.


Як повідомляється, заявниця працювала журналістом на одному з португальських телевізійних каналів. Вона підготувала репортаж про судовий розгляд у справі про пограбування, підозрюваним в якому був 18-річний хлопець (публічна особа), невинуватість якого намагалася довести заявниця. В репортаж вона також помістила уривки аудіозаписи судового засідання, при цьому голоси суддів були змінені.

Після трансляції репортажу суддя написав скаргу прокурору на заявницю, посилаючись на те, що дозволу транслювати уривки судового засідання суд не давав. Прокуратура відкрила провадження за фактом недотримання правового порядку на тій підставі, що неотримання дозволу суду порушувало норми кримінального процесуального та Кримінального кодексу Португалії.

Заявниця говорила про те, що такі дії прокуратури становлять перешкоду для журналістській діяльності. Однак суд підтримав позицію прокуратури і присудив заявниці виплатити штраф у розмірі 1 500 євро. Суди вищих інстанцій підтримали це рішення.

ЄСПЛ вказав, що незважаючи на те, що втручання в право на вираження своїх поглядів було відповідно до закону і переслідувало законну мету, воно не було необхідним у демократичному суспільстві. Справа, яку транслювала заявниця в своєму репортажі, становило суспільний інтерес і в результаті не порушило ні презумпцію невинуватості, і не вплинуло на суддів при прийнятті ними рішення.

Національні суди просто застосували норму закону і не розглядали конкретну справу ретельно. Більш того, Суд вказав, що штраф був занадто великим і склав загрозу для вираження своїх поглядів журналістами в майбутньому.