Закон і Бізнес


Діана Жар

Адвокатура є одним із показників захищеності суспільства


Діана Жар - адвокат АО «Нацина Рачук»

2467

Безсумнівно, що головною метою внесення змін до профільного адвокатського закону є розширення професійних прав та гарантій адвокатської діяльності. Юридичні гарантії є законодавчо закріпленим засобом та способом реалізації встановлених прав, тому збільшення професійних прав адвоката має супроводжуватися розширенням гарантій діяльності.


Не секрет, що законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», який перебуває на етапі жвавого обговорення не перший, який пов'язаний з метою змінити правила гри у сфері правової допомоги. Адвокатура є одним із показників захищеності суспільства, наразі, адвокати відчувають на собі тягар правозастосовних дій і після певних резонансних подій - спрацьовує механізм генерації змін.

У законопроекті планується позитивні нововведення на рівні закону: включення права адвоката на збирання доказів будь-якими не забороненими законом засобами, право мати ідентифікований доступ до державних реєстрів, у тому числі до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань, до автоматизованої системи документообігу суду, право застосовувати не заборонені законом технічні засоби фіксації без будь-якого дозволу посадових осіб або суду, мати безперешкодний доступ до приміщень судів та правоохоронних органів якщо в цих приміщеннях перебуває підзахисний, безперешкодно мати можливість брати участь у будь-яких слідчих або процесуальних  діях, які проводять з або відносно підзахисного. Вказане демонструє посилення гарантій професійної діяльності адвоката, в першу чергу, шляхом отримання рівних повноважень зі слідством та з державними органами, введенням в дію задекларованих принципів змагальності та рівноправності сторін, заборони втручання у правову позицію та спосіб ведення адвокатом справ, надання можливості безперешкодно володіти необхідною інформацією для кваліфікованого правового захисту, адже, існуюча низка відсилочних норм у чинному законодавстві ускладнює адвокатам доступ до інформації та дуже часто слугує підставою для відмови у задоволені адвокатського запиту або участі у слідчій дії.

Практика свідчить про те, що правоохоронна система робить вигляд про те, що їй невідомі основи непорушення адвокатської таємниці та заборона втручання або збирання інформації щодо комунікації адвоката з клієнтом. В свою чергу, законопроект визначає, яка саме інформація має статус адвокатської таємниці та те, що остання не має обмежень у часі, способі та формі зберігання. Дії щодо фіксації та зібрання даних з особистого спілкування адвоката з підзахисним визнаються незаконними. Адвокат не має права на розголошення адвокатської таємниці навіть з дозволу клієнта.

Однією із основ проведення реформи є зняття ототожнення адвоката із клієнтом, і хоча вказана гарантія вже встановлена чинним законом, нечіткий процес реалізації цієї гарантії, а також механізм забезпечення безпеки адвокату під час здійснення адвокатської діяльності, фактично не дає реальних гарантій фізичної безпеки захисника, нажаль, законопроект не усуває зазначеного. Проте, підвідомчість апеляційним судам вирішення питань щодо застосування заходів кримінального провадження, запобіжних заходів, затримання або будь-яке обмеження свободи адвоката та слідчі дії щодо адвоката (у тому числі як засіб тиску) лише в разі підозри щодо нього особисто, визначення однією із засад адвокатури принципів незалежності та професійної гідності є визнанням державою «спеціального» статусу захисника, який є окремим суб’єктом правовідносин і не може бути прирівняний щоразу до своїх клієнтів.

Кожному праву та гарантії кореспондується обов’язок. Законопроект містить навантаження додатковими вимогами: посилює умови до підготовки адвоката, суворо зобов’язує дотримуватися правил адвокатської етики, дає підстави позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю у випадку неодноразового притягнення до відповідальності за зловживання правами адвоката, за неодноразове зловживання правом доступу до держаних реєстрів, покладає обов’язок надання правдивих відомостей про обсяг повноважень, деталізує норми адвокатського гонорару, вводиться новий вид дисциплінарного стягнення – штраф, окреслює коло ініціаторів питання про дисциплінарну відповідальність адвоката та містить формулювання про «конфлікт інтересів», значну шкоду клієнту через протиправні дії адвоката.

В підсумку, слід відзначити, що законопроект залишає спірні питання як в колах адвокатської спільноти так і у громадськості. Враховуючи сучасний стан правосвідомості кожного, становлення правозахисної інституції за європейським стандартами має бути виваженим та ефективним.