Закон і Бізнес


Про неподільність майна


№16 (1262) 16.04—22.04.2016
14264

Постановою від 30.03.2016, ухваленою у справі №6-2811цс15, Верховний Суд поповнив базу правових позицій щодо поділу майна та роз’яснив, коли спірне майно слід уважати неподільним.


Відповідно до ст.69, 70 Сімейного кодексу дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності. В разі його поділу частки майна дружини та чоловіка є рівними. Якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом. Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається лише за наявності згоди цієї особи на таке присудження, крім випадків, передбачених ст.365 Цивільного кодексу. Тобто якщо:

Позивачка вважає спірне майно неподільним, оскільки йшлося про земельну ділянку, розташовану на місцевості таким чином, що її поділ майже в кілька разів зменшить її ринкову вартість та унеможливить використання для забудови, нежитлова будівля має виключно комерційне призначення як цілісна, гараж призначений лише для одного автомобіля. Водночас вона не надала належних доказів того, що вказане нерухоме майно не може бути поділене в натурі. Суд першої інстанції помилково застосував до спірних правовідносин ст.365 ЦК. Водночас з його висновком про застосування ч.5 ст.71 СК та визнання ідеальних часток подружжя в спірному майні без його реального поділу і залишення майна в їх спільній частковій власності ВС погодився.