Закон і Бізнес


Вавілонські «аферисти»


№15 (1261) 09.04—15.04.2016
3707

Учені розшифрували текст першої книги скарг, якій більш ніж 3700 років. Вавілонський підприємець скаржився на купця, який продав йому злитки міді сумнівної якості, до того ж «аферист» ще і грубив. Купцеві, що порушив закон, загрожував суд.


Німецькі і англійські вчені розшифрували текст чотирьох кам’яних табличок, знайдених під час розкопок стародавнього вавілонського міста Ур (нині — територія Іраку), і з’ясували, що мають справу із найстарішою в світі книгою скарг. Як повідомляє Daily Mail, скрижалі були створені приблизно в 1750 році до нашої ери.

З тексту виходить, що вавілонський підприємець на ім’я Нанні звинуватив купця на ім’я Ен-насир в поганій якості його товару — мідної руди для виготовлення бронзових злитків. У книзі скарг Нанні написав, що більше не бажає співробітничати з продавцем, оскільки він привіз не той сорт руди, не уклався в терміни і поводився хамськи із слугою, посланим за товаром. Купця також звинуватили в порушенні закону і погрозили судом, якщо той не поверне гроші.

Цікаво, що одна з фраз послання, за даними учених, звучить цілком сучасно: «За кого ви мене приймаєте?». Знахідка свідчить про високий культурний рівень жителів стародавнього Вавілона, вважають дослідники. Скрижалі вавілонського бізнесмена зберігаються в Британському музеї.