Закон і Бізнес


Де проблеми, там і скасування


№15 (1261) 09.04—15.04.2016
3483

Складним питанням застосування норм матеріального та процесуального права під час розгляду справ цивільної юрисдикції була присвячена робоча нарада, що відбулася у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ.


Так, заступник голови ВСС Марина Червинська поінформувала про статистичні дані щодо скасування судових рішень. Зокрема, висвітлила основні причини та підстави скасування рішень у касаційній інстанції у справах, пов’язаних з поверненням депозитів, трудових спорах, спорах, що виникають із сімейних правовідносин, права власності тощо.

Вона звернула увагу на застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють межі, предмет та підстави позову, та детально зупинилася на проблемах, які виникають під час розгляду справ, пов’язаних зі спадкуванням. Зокрема, доповіла про особливості визначення додаткового строку для прийняття спадщини, усунення від права на спадкування, поділу спадкового майна тощо.

Секретар пленуму ВСС Дмитро Луспеник свій виступ присвятив застосуванню законодавства під час вирішення спорів щодо зобов’язань, які виникають із договорів та інших правочинів, а також підставам недійсності правочинів. Також він висвітлив питання щодо форми укладення договору позики та питань, пов’язаних з виконанням договору.