Закон і Бізнес


ОАСК роз'яснює питання строків звернення до суду


07.04.2016 11:24
2747

Строк звернення до адміністративного суду – це той термін, в межах якого особа має право звернутися до суду для захисту своїх прав у публічно-правових відносинах або для реалізації владних повноважень. Строк може бути загальним – 6 місяців, або спеціальним, пояснює в рамках проекту «Обізнаний – значить озброєний» Окружний адміністративний суд міста Києва.


Спеціальні строки, пояснили "ЗіБ" в ОАСК, залежать від суті позову, а саме:

справи щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби – один місяць;  

справи про оскарження рішення суб'єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів, - один місяць;  

позовну заяву з приводу рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів, а у випадку оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій, строк звернення становить всього три дні з моменту, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про вищезгадані порушення.

Відповідно до положень Податкового кодексу України, з урахуванням сталої судової практики, сформованої, в тому числі, Вищим адміністративним судом України, строк на оскарження до адміністративного суду податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу про нарахування грошових зобов’язань становить 1095 днів, який обчислюється від дня отримання такого рішення платником податків.

Окрема увага в Кодексі адміністративного судочинства України приділена визначенню строків розгляду так званих, виборчих спорів. Так, оскаржити рішення, дії чи бездіяльність виборчої комісії або її членів можна протягом п'ятиденного строку з дня прийняття такого рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності. Протягом такого ж строку але не пізніше ніж за добу до голосування можна оскаржити рішення, дії чи бездіяльність виборчої комісії або її членів, що мали місце до дня голосування.

Аналогічні строки звернення до суду встановлені для виборців в разі оскарження ними рішень, дій чи бездіяльність органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, а також дій чи бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, ініціативних груп референдуму, інших суб'єктів ініціювання референдуму, офіційних спостерігачів від суб'єктів виборчого процесу, що порушують законодавство про вибори чи референдум, якщо такі рішення, дії чи бездіяльність порушують виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі чи процесі референдуму їх особисто.

Водночас, з позовом про порушення в день голосування, під час підрахунку голосів чи в процесі встановлення результатів голосування можна звернутись до суду у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності. Громадяни, які хочуть уточнити список виборців шляхом звернення до суду, повинні оформити позов не пізніш як за два дні до дня голосування.