Закон і Бізнес


Розширено перелік застав для застосування механізму роловеру


06.04.2016 12:07
1568

Національний банк України доповнив заставний інструментарій роловерних кредитів таким видом застави як іноземна валюта, яка розміщена банком на рахунку Нацбанку як гарантійний депозит.


Це передбачено постановою Правління НБУ від 05.04.2016 № 237  "Про внесення змін до Положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів  регулювання ліквідності банківської системи", яка  набуває чинності з 18 квітня 2016 року.

Як інформували "ЗіБ" у НБУ, таким чином, Національний банк України розширив перелік застав для застосування механізму роловеру для подальшої оптимізації інструментів управління ліквідністю банківської системи.

Нагадаємо, у лютому 2016 року Національний банк запровадив можливість використання роловеру – надання банку кредиту для погашення раніше залучених кредитів рефінансування та овернайт.

Відповідна постанова передбачала, що механізм роловеру можна застосовувати під заставу державних облігацій України та депозитних сертифікатів НБУ. З огляду на це  Національний банк передбачив можливість застосування депозитних сертифікатів НБУ в якості такої застави у «Положенні про порядок обліку та проведення Національним банком України та банками України операцій з депозитними сертифікатами Національного банку України». Для цього Правління НБУ затвердило постанову  № 230 від 01.04.2016 "Про затвердження Змін до Положення про порядок обліку та проведення Національним банком України та банками України операцій з депозитними сертифікатами Національного банку України". Ці зміни набувають чинності з 06 квітня 2016 року.

Завдяки реалізації цих постанов банки зможуть задовольняти потреби у короткостроковій ліквідності, використовуючи інструмент роловеру під заставу різноманітних інструментів – не лише ОВДП, а й депозитних сертифікатів НБУ та валюти.