Закон і Бізнес


Майно громадських об'єднань СРСР хочуть націоналізувати


01.04.2016 19:16
5634

Верховній Раді України пропонують встановити три різновиди правового режиму майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР, яке перебувало на території України станом на 24 серпня 1991 року, в залежності від походження цього майна.Таким чином нардепи хочуть повернути таке майно, що було протиправно відчужено, в державну власність.


Відповідну пропозицію містить проект Закону від 30.03.2016 №4336 "Про правовий режим майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР".

Так, законопроектом пропонується встановити, що майно, яке було передано загальносоюзним громадським об’єднанням (організаціям) колишнього Союзу РСР у відання, володіння та/або користування за рішенням органів державної влади колишнього Союзу РСР та Української РСР або придбано за кошти державного бюджету чи кошти, отримані внаслідок господарської діяльності, є державним майном.

Майно, яке створено (поліпшено) із залученням фінансових чи матеріально-технічних ресурсів Союзу РСР або Української РСР та відповідної громадської організації Союзу РСР або її правонаступника, є спільною частковою власністю держави та відповідної громадської організації України, яка є правонаступником громадського об’єднання (організації) колишнього Союзу РСР.

Майно загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР, набуте ними до 24 серпня 1991 року за рахунок внесків громадян, є власністю відповідних громадських організацій України — правонаступників громадських організацій колишнього Союзу РСР.

Оскільки значна частина майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР на сьогодні протиправно відчужена, законопроектом встановлено, що правочини, наслідком яких стало відчуження майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР, яке повністю або частково належить державі, у період дії мораторію, встановленого Постановою Верховної Ради Української РСР від 29.11.1990 №506 «Про захист суверенних прав власності Української РСР», є нікчемними. У той же час з метою захисту прав набувачів майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР витребовування такого майна допускається лише в судовому порядку й тільки за позовами Фонду державного майна України.

Також нікчемними визнаються договори оренди майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР, що повністю або частково належить державі, які були укладені без погодження з Фондом державного майна України.

Водночас особа, яка добросовісно користувалась таким майном, матиме переважне право на укладення з Фондом державного майна України договору найму (оренди) такого майна, а також договорів про спільну діяльність та управління майном.

Також проектом передбачається встановити, що позовна давність не поширюється на вимогу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері приватизації, оренди, використання та відчуження державного майна, управління об'єктами державної власності, про визнання недійсним правочину, наслідком якого стало відчуження майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР, та про витребування цього майна з чужого незаконного володіння

Набувальна давність не поширюється на випадки володіння та користування майном загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР, яке станом на 24 серпня 1991 року перебувало у їх віданні, володінні та/або користуванні, або було придбано без погодження з Фондом державного майна України.

При цьому у справах про витребування майна з чужого незаконного володіння від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях хочуть звільнити Фонд державного майна України.

Закон і Бізнес