Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 13 (1259). Анонс публікацій


25.03.2016 15:49
1811

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 13 (1259). 26 березня - 1 квітня 2016 р.


Реформа

Рік тому набрав чинності закон «Про забезпечення права на справедливий суд». Він дав старт черговому етапу коригування основних засад діяльності Феміди. Реформатори високо оцінюють результати, яких вдалося досягти після реалізації норм закону. Якщо акт дійсно виправдав покладені на нього сподівання, то чому сьогодні виникла необхідність у перегляді «справедливої редакції» закону «Про судоустрій і статус суддів»? Детальніше - "Присмак завищених очікувань".

Наступного дня після першого засідання робочої групи, яка ставить за мету ліквідацію Господарського кодексу, свою відповідь підготував Вищий господарський суд, зібравши у себе науковців та представників студентського співтовариства. Більше у матеріалі "Боротьба теорії та практиків".

Люстрація

Конституційний Суд перейшов до закритої частини пленарного засідання для прийняття рішення у справі щодо закону «Про очищення влади». За прогнозами експертів, вердикт «конституційників» не стане несподіванкою для можновладців. Адже останні самі визнають: у «люстраційному акті» є чимало огріхів. Проте вносити зміни до документа жоден із суб’єктів законодавчої ініціативи не квапиться, чим наперед визначає, якою буде доля люстрації, та мимохіть ставить під удар КС. Про це читайте у статті "Люстраційна визначеність".

Конституційні зміни

Верховній Раді видніше, що вважати наступною сесією і коли необхідно голосувати за остаточне схвалення змін до Основного Закону. Таке доволі несподіване рішення оприлюднив на минулому тижні Конституційний Суд, створивши прецедент, який матиме вплив на розвиток правової системи країни. Докладніше - "Конституція відпочиває…".

Адвокатура

Чи приведе введення адвокатської монополії до покращення якості правничих послуг? Справжній «батл» довкола цього питання розгорнувся в рамках форуму Асоціації адвокатів України «Київська весна». Підігрівали дискусію й обіцянки гостей заходу звернутись до КДКА. Деталі - у статті "Вхід тільки для адвокатів".

Проект закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», підготовлений у межах компетенції Ради з питань судової реформи, передбачає скорочення терміну повноважень керівного складу органів адвокатського самоврядування з 5 до 2-х років, запровадження таємного та рейтингового голосування для обрання голів та членів регіональних рад адвокатів, вагомі зміни у забезпеченні фінансування органів самоврядування та скликання з’їзду. Докладніше - "Від зміни місць доданків...".

Судова влада

Представники адміністративних судів спростували хибні уявлення суспільства про діяльність їхньої юстиції, навіяні окремими ЗМІ та політиками. Вони, зокрема, пояснили, хто винен у затягуванні розгляду справ та як виконуються вимоги закону «Про очищення влади». Докладніше про це у статті "Викривлене уявлення".

Продовжуючи спілкування з кандидатами на призначення на посаду судді вперше, Вища рада юстиції підтримала більшість кандидатів. Щоправда, два претенденти з відомими прізвищами не зуміли довести Раді, що готові стати на шлях своїх батьків. Водночас не виключено, що й решті кандидатів доведеться стикнутися з несподіваними труднощами, які можуть виникнути в Адміністрації Президента. Детальніше про це у статті "Батьківське обтяження".

Практика

З часу прийняття Кримінального процесуального кодексу і дотепер не зустрічалося, на жаль, жодного обвинувального акта та реєстру матеріалів досудового розслідування, які повністю відповідали б вимогам кодексу. Як правило, незалежно від того, хто складав ці процесуальні документи — ГПУ чи рядовий слідчий, у них допускаються однакові, типові помилки. 

Над цим питання у статті "Без елементів немає злочину" роздумує адвокат Денис Пономаренко.

Запровадження Кримінальним процесуальним кодексом оновленої форми скороченого розгляду кримінального провадження покликане сприяти забезпеченню швидкого, повного та неупередженого розслідування й судового розгляду. Водночас практика застосування цієї процедури виявляє низку проблем. Зокрема, скорочена процедура в більшості випадків грунтується лише на визнанні особою вини. А це дозволяє приховати помилки, допущені під час розслідування.

Більше про це у статті "Вина недоведеності" Володимира Павлова, судді Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області.

У процесі вивчення вітчизняного законодавства незмінно виникає відчуття, що закони в нашій країні пишуть люди, дуже далекі не тільки від України і юриспруденції, а й від здорового глузду. Цю тезу підтвердив і законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей і доходів від них до ухвалення вироку суду)» (№4057), що пройшов перше читання.

Докладніше у статті "Горе переможеним!" Руслана Чорнолуцького, керуючого партнера АГ «Юр.КомМ».

Прокуратура

Забезпечення нестерпних умов праці — все що треба для того, аби позбутися чесних прокурорів, які не сприймають корупційних «правил гри». Для боротьби з такими працівниками «застосовуються» низькі зарплати, позбавлення премій і переведення подалі від дому.

Деталі - у статті "Під загрозою звільнення" адвоката Олега Несінова.

Закон і Бізнес