Закон і Бізнес


Нотаріуси проти рейдерів


№13 (1259) 26.03—01.04.2016
3649

Запропоновано законодавчі зміни щодо боротьби з рейдерством. Планується врегулювати питання щодо обов’язкового нотаріального посвідчення угод, предметом яких є розпорядження корпоративними правами.


У парламенті зареєстровано проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню господарських товариств» (№4216). Зокрема, пропонується в Цивільному кодексі визначити, що справжність підпису на заяві про вихід із товариства підлягає нотаріальному посвідченню. Також передбачено встановити, що правочини щодо передання учасником товариства своєї частки іншій або третій особі вчиняються в письмовій формі й підлягають нотаріальному посвідченню.

Аналогічні зміни вносяться і до закону «Про господарські товариства».

Крім того, проектом пропонується внести зміни до закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», де визначити, що для держреєстрації змін до відомостей про юрособу, які містяться в єдиному реєстрі, включаючи зміни до установчих документів, подається заява фізособи про вихід зі складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально посвідчена.