Закон і Бізнес


Опубліковано проект закону про ТОВ та ТзДВ


16.03.2016 16:41
4964

На сайті Мінекономрозвитку оприлюднили проект закону про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю. Розробник, яким є міністерство, стверджує, що проект приводить законодавство у відповідність з нормами ЄС.


Передбачається, що у разі схвалення цього документу він набирає чинності через вісімнадцять місяців з дня його опублікування.

Відповідно визнається таким, що втратив чинність, Закон "Про господарські товариства" у частині, що стосується товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю.

В Міністерстві відзначають, що проект передбачає реформу товариств, зокрема, запроваджує гнучкість управління та диспозитивність у регулюванні відносин між учасниками шляхом укладення корпоративного договору.

Так, за корпоративним договором його сторони зобов’язуються реалізовувати певним чином права та обов’язки учасників товариства, та(або) утримуватися від їх реалізації. Корпоративний договір може передбачати обов’язок його сторін голосувати у певний спосіб на загальних зборах учасників, узгоджено вчиняти інші дії, пов’язані з управлінням товариства, особливості реалізації учасником товариства переважного права на придбання частки або частини частки іншого учасника товариства, а також обов’язок утримуватись від реалізації переважного права, погоджувати відчуження часток, утримуватися від відчуження часток до настання певних обставин, а також здійснювати інші дії, пов’язані з управлінням товариством, з його діяльністю, припиненням та ліквідацією.

Окрім того, проект містить норми стосовно:

- виконання функцій виконавчого органу юридичною особою;

- конвертації майнових вимог до товариства у частку в статутному капіталі;

- виключення учасника з товариства тільки в судовому порядку;

- можливість автоматичного звернення стягнення на частку в разі її застави;

- запровадження погодження значних правочинів та правочинів із заінтересованістю;

- впровадження гнучкості у виплаті дивідендів та встановлення граничного строку їх виплати;

- усунення норм, що дозволяють недобросовісним учасникам блокувати діяльність товариства;

- скасування вимоги до максимальної кількості учасників товариства.

З проектом закону можна ознайомитись за посиланням.

Закон і Бізнес