Закон і Бізнес


Зачарована, заворожена


Приворотне зілля таджикам тепер обійдеться недешево — від 3 до 8 років за гратами.

№12 (1258) 19.03—25.03.2016
4076

Верхня палата парламенту Таджикистану прийняла поправки до Кримінального кодексу країни, згідно з якими передбачається позбавлення волі за сексуальні домагання з використанням чаклунства і чародійництва. Про це повідомляє портал «Азія плюс».


Сенатор Бахтієр Худоєрзода в своєму виступі відзначив, що подібні злочини можуть каратися ув’язненням на строк від 3 до 8 років.

При цьому у засуджених за сексуальні домагання в Таджикистані є можливість уникнути позбавлення волі. 10 лютого парламент країни дозволив таким людям виходити з-під варти після сплати штрафу. Його сума складає 200 сомоні (близько 6800 грн.) за кожен день ув’язнення.

У Таджикистані дуже популярні народні лікарі і цілителі. 24 вересня 2015 року влада країни запровадила кримінальну відповідальність за чародійництво. Заняття магічною діяльністю караються в країні позбавленням волі на строк до 7 років.

До цього чаклунство вважалося адміністративним правопорушенням і каралося штрафом, проте деякі інциденти потрапляли в кримінальну хроніку. Так, восени 2013 року стало відомо про затримання мулли Абдулвохіда Кодірова, підозрюваного у вбивстві людини під час ритуалу із вигнання джіннів.

У тому ж 2013 році було порушено кримінальну справу за статтею «Насильницькі дії сексуального характеру» проти «мулли-чаклуна» Асадулло Іброхімова. Він офіційно займався цілительством, але попався, коли чіплявся до пацієнтки.

Доказом в суді став відеозапис, зроблений потерпілою: на ньому «цілитель» обіймає жінку і здійснює рухи сексуального характеру. Скандал розгорівся, коли відео потрапило в Інтернет. Правоохоронним органам потерпіла розповіла, що мулла обіцяв вилікувати її від безпліддя.

Пізніше знайшлися і інші постраждалі від велелюбного мулли. Суд засудив А.Іброхімова до 7 років колонії. Крім цього, «муллі-чаклунові» заборонили займатися релігійною діяльністю протягом 5 років після звільнення і наклали на нього штраф в 14,6 тис. сомоні (близько 50,2 тис. грн.).