Закон і Бізнес


Розцінки на образи

Найдорожче ізраїльтянам коштують порівняння з діячами Третього рейху


№11 (1257) 12.03—18.03.2016
4011

Ізраїльська газета «Ісраель Хайом» проаналізувала вироки, які виносилися в останні роки судами країни у справах про зневагу честі та гідності. На основі рішень суду було складено «тарифну сітку» образ.


За підрахунками видання, образи, пов’язані з нацизмом і діячами Третього рейху, коштують відповідачам найдорожче. Наприклад, газета вказує на розгляд, в результаті якого один ізраїльтянин, що назвав іншого «Гітлером», заплатив позивачеві 100 тис. шекелів (близько 700 тис. грн.) і покрив судові витрати у сумі 47 тис. (330 тис. грн.)

При цьому іншому громадянинові Ізраїлю, якого образили, охрестивши його прізвищем офіцера СС Адольфа Ейхмана, виплатили 15 тис. шекелів як компенсацію.

Расистські образи, як відзначає NEWSru.co.il, зазвичай коштують дешевше. За «брудного ефіопа» відповідачеві довелося розщедритися на 35 тис. шекелів, стільки ж заплатив і чоловік, який назвав свого співбесідника «арабом». На аналогічну суму оштрафували жінку, яка охрестила свого брата «брудом, лиходієм і грабіжником».

Образи «сатана», «брехун» і «покидьок» суд оцінив в 10, 8 і 5 тис. шекелів (70,55 і 35 тис. грн.) відповідно.