Закон і Бізнес


Більше тисячі суддів ще не пройшли люстраційну перевірку


07.03.2016 09:41
2113

Станом на 1 лютого 2016 р. 6 539 суддів, що становить 91,2 % загальної кількості суддів, подали заяву про згоду на проходження перевірки в рамках Закону “Про очищення влади” та вже отримали позитивні висновки.


Про це йде мова у рішення Ради суддів України від 3 березня 2016 р. №23 “Про стан виконання суддями та судами України Закону “Про очищення влади”.

Відповідна інформація про проходження суддями перевірки розміщується на офіційних сайтах судів.

Згідно з планом судді проходять перевірку протягом грудня 2014 - грудня 2015 р. Попри закінчення терміну проведення перевірки відповідна перевірка триває стосовно 1 192 суддів.

“Натомість суспільству нав’язують думку, що судова влада протидіє змінам і реформам, що через невиконання суддями Закону “Про очищення влади” жодного суддю не звільнено та не притягнено до відповідальності” - йдеться у рішенні РСУ.

В Раді відзначають, що згідно з вимогами Закону про люстрацію суб’єктом звернення до ВРЮ чи ВККС в даному випадку є Міністерство юстиції, а не голови суддів. Тому незрозумілими для суддів є звинувачення щодо невиконання вимог Закону про очищення влади. Наразі Мін’юст повідомили про 42 суддів, які не подали заяви про проходження перевірки, а також про 41 суддю, до якого застосовуються заборони передбачені ст. 1 Закону про очищення влади.

Водночас щодо значної кількості суддів перевірка не закінчилась через ненадходження на запити судів висновків з органів державної влади. Так, за інформацією судів не отримано висновки від Державної фіскальної служби - щодо 343 осіб, Служби безпеки України  - 225, Міністерства внутрішніх справ - 828, Мін'юсту - 597 осіб.

Закон і Бізнес