Закон і Бізнес


Порядок захисту інтересів України в закордонних судах змінено


23.02.2016 17:23
2105

Петро Порошенко вніс зміни до порядку здійснення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб'єкта та України, зазначивши випадки, коли даний порядок не застосовується.


Це передбачено Указом Президента України від 22.02.2016 №60/2016 "Про внесення змін до Порядку здійснення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб'єкта та України".

Зокрема, документом передбачається, що Порядок здійснення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб'єкта та України не застосовується до відносин, що виникають у зв'язку із захистом прав та інтересів України під час:

- урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ, учасниками яких є виключно суб'єкти міжнародного права;

- урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб'єкта та України, пов'язаних із виконанням державних боргових зобов'язань України.

Забезпечення захисту прав та інтересів України під час розгляду справ, пов'язаних із виконанням державних боргових зобов'язань України, здійснюється Міністерством фінансів України разом із Міністерством юстиції України та Міністерством закордонних справ України.

Також Указом дається розширене визначення поняття іноземного суб'єкту. Так,  іноземними суб'єктами вважаються іноземні юридичні, фізичні особа, а також громадяни України, юридичні особи України, особи без громадянства у разі пред'явлення ними у закордонному юрисдикційному органі позову до України, що має на меті або може призвести до виникнення зобов'язання держави стосовно таких осіб за результатами розгляду відповідного позову.

Закон і Бізнес