Закон і Бізнес


Судді подаватимуть декларації про приватні інтереси


22.02.2016 17:35
6455

Судді судів загальної юрисдикції та інші представники судової системи мають право подати добровільну декларацію про приватні інтереси, наявність яких може вплинути на об’єктивність та неупередженість під час прийняття рішень.


Таке положення містить Порядок здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів в діяльності суддів, який затверджено рішення Ради суддів України від 4 лютого 2016 р. №2. 

Порядок передбачає запровадження системи добровільного розкриття та реєстрації приватних інтересів суб’єкту конфлікту інтересів (суддів судів загальної юрисдикції та інших представників судової системи). Відповідний суб'єкт має право подати добровільну декларацію про приватні інтереси.

Для реєстрації таких декларацій та інформації про приватні інтереси, РСУ та інші уповноважені нею суб’єкти можуть вести Реєстр приватних інтересів суб’єктів конфлікту інтересів. Порядок доступу до занесеної в реєстр інформації затверджується РСУ з урахуванням встановлених законом вимог конфіденційності та необхідності забезпечення вільного доступу до інформації, що становить суспільний інтерес.

Суб’єктам конфлікту інтересів рекомендується подати добровільну декларацію про приватні інтереси протягом місяця з дня набрання чинності цього Порядку, а особам, призначеним на посаду протягом або після спливу цього строку, ― протягом місяця від дня призначення на посаду. Добровільна декларація про приватні інтереси зберігається у відділі кадрів відповідного суду, який спрямовує інформацію про наявність таких декларацій до реєстру, що веде РСУ. 

У випадку встановлення фактів щодо наявності конфлікту інтересів в діяльності суб’єкту конфлікту інтересів перевіряється наявність підстав для початку дисциплінарного, кримінального, цивільно-правового провадження, та/або провадження у справі про адміністративне правопорушення щодо такої особи, а також (крім випадків, коли конфлікт інтересів врегульовується в порядку, визначеному процесуальним законом) своєчасність обов’язкового повідомлення,  визначають, за можливості, заходи попередження або врегулювання конфлікту інтересів.

Зауважимо, будь-яка фізична та юридична особа має право на звернення з повідомленням щодо поведінки суб’єкту конфлікту інтересів, яка містить порушення законодавства про конфлікт інтересів.

З метою самостійного врегулювання  конфлікту інтересів суддя застосовує один або декілька з наведених способів врегулювання конфлікту інтересів:

1) самовідвід в порядку, передбаченому процесуальним законодавством;

2) розкриття інформації про конфлікт інтересів, якщо після такого розкриття сторонами процесу або іншими зацікавленими особами йому не було заявлено відвід;

3) усунення від виконання завдання, вчинення дій, прийняття рішення, не пов’язаних зі здійсненням правосуддя, чи участі в його прийнятті в умовах реального чи потенційного конфлікту інтересів;

4) усунення відповідного приватного інтересу з наданням підтверджуючих це документів Раді;

5) подання заяви щодо перегляду обсягу службових повноважень особи, не пов’язаних зі здійсненням правосуддя, з метою виключення факторів, які спричинять конфлікт інтересів;

6) подання заяви про переведення особи на іншу посаду або в інший суд;

7) подання заяви про звільнення особи;

8) подання добровільної декларації про приватні інтереси.

Контроль за дотриманням законодавства здійснює Рада суддів, також вона приймає рішення про врегулювання конфлікту інтересів у діяльності зазначених осіб  (якщо конфлікт не було врегульовано самостійно або в порядку, передбаченому процесуальним законодавством).

Ознайомитись з порядком можна за посиланням.

Закон і Бізнес