Закон і Бізнес


Між танками і рупорами

Адвокати вимагають дотримання своїх прав та гарантій безпеки


“Чи напали б на адвоката, якби знали, що в нього може бути зброя?” - зауважують учасники круглого столу.

12.02.2016 15:02
НАТАЛІЯ ШНИР
2621

Адвокатів виносять з обшуку, записують їх розмови з клієнтом і приносять все це в суд, підпалюють машини та офіси, нападають та навіть стріляють. І все це не елементи якогось блокбастера, а будні окремих українських адвокатів. І чи не найгірше - адекватної реакції з боку держави немає. Тож адвокати вирішили діяти самостійно і написати власний план дій для захисту себе, своїх прав та клієнтів.


Ці питання обговорювались на вчорашньому круглому столі Асоціації правників України “Порушення прав і гарантій адвокатської діяльності та посягання на безпеку адвокатів як загроза правосуддю”.

Завдячуючи цим фактам терпіння в адвокатури закінчується - частина адвокатів жартома (чи ні?) говорить про бажання взяти танк та популярно пояснити можновладцям необхідність дотримуватись вимог закону, дехто ж ратує за право на зброю, щоб захищатись від бажаючих тиснути на них самостійно. Є, звичайно, і більш стриманий сценарій розвитку подій - винести ці проблеми в публічну площину та скоригувати ситуацію за допомогою змін до профільного закону та Кримінального процесуального кодексу України зокрема.

Матриця порушень

Аналізуючи факти, можна виділити наступні порушення гарантій адвокатської діяльності:

- порушення з боку правоохоронних органів, які, як правило, передбачають обмеження права на таємницю розмов з клієнтом (“прослушка”), доступ до документів (вилучення їх в порядку обшуку), порушення кримінальних проваджень з метою тиску як на адвоката, так і на його клієнта, а також спроби провести обшук у адвоката та допитати його.

- посягання на життя, здоров’я та майно адвокатів та їх близьких.

На жаль, такі випадки не є поодинокими. Лише серед останнього можна назвати пожежу в офісі Тараса Безпалого, підірваний автомобіль Андрія Федура та черговий напад на Максима Юрченка.

Нещодавно представники Національної асоціації адвокатів України повідомили, що до них за минулий рік надійшло 56 повідомлень про порушення прав адвокатів і 11 вже цього року. Своєрідний реєстр порушень стосовно колег ведуть і в Асоціації правників, однак наразі не можна сказати, що всі ці події були належним чином розслідувані. Більше того — навіть внесення інформації до Єдиного реєстру досудових розслідувань стає проблемою. Як відзначають адвокати, в більшості випадків це доводиться робити через суд. На звернення ж адвокатів, відповідних професійних організацій та навіть народних депутатів правоохоронці реагують досить мляво.

Справедливості ради слід відзначити, що один вирок у таких справах все ж є. Мова йде про адвоката Ігора Фоміна, який добився рішення за ст. 397 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність захисника).

“Методика боротьби з такими порушеннями себе вичерпала. Скарги результатів не дають, а суспільство бачить, що права адвокатів можна порушувати. Саме тому варто переходити до більш радикальних дій” - зауважив Віталій Сердюк, партнер АО AVER LEX, на сім’ю та колег якого також вчинялись напади.

Докричатись до влади

Так як ситуація критична, то аналогічними мають бути і методи боротьби. “Адвокатуру повинні почути” - зазначають учасники круглого столу. В процесі обговорення з'явилась ідея провести наступні засідання відповідних круглих столів в приміщенні, або і під стінами Генпрокуратури чи Адміністрації Президента (зауважимо, саме прокуратуру адвокати називають своїм основним опонентом в даному питанні, хоча дехто вже схильний і до того, щоб охрестити прокурорів ворогами адвокатів — ред.). За словами Ольги Просянюк, керуючого партнера АО AVER LEX, це повинна бути чітко структурована та розпланована акція — з вимогами та відповідними ініціативами, в тому числі законодавчими, а також із залученням засобів масової інформації.

Які ж вимоги вже незабаром можуть оголосити адвокати? Для початку, в числі ідей, які знайшли підтримку серед присутніх, - це проведення парламентських слухань щодо справ в адвокатурі. Таку думку озвучила Інна Рафальська, голова Ради адвокатів м. Києва. Адвокати сподіваються, що такий формат обговорення дозволить показати реальний стан речей, адже дискусії в закритому професійному середовищі не дають результатів. З організацією цього заходу обіцяла допомогти Олена Сотник, яка наразі призупинила свою практику, щоб працювати у стінах парламенту. Окрім того, вже незабаром у Верховній Раді України може стартувати збір підписів, необхідних для звернення до Конституційного Суду України з питань окремих положень закону про адвокатуру. Зокрема, адвокати хочуть добитись визнання неконституційною норми профільного закону щодо набрання чинності рішень дисциплінарних органів адвокатури.

Окрім того, серед інформаційних заходів була пропозиція щодо проведення спільної колегії Національної асоціації адвокатів України та Генеральної прокуратури. Як зазначала І.Рафальська, це дало б можливість донести певну інформацію до прокурорів, в тому числі і про недопустимість окремих дій та поведінки по відношенню до адвокатів.

“Словом і пістолетом”

Інший пласт пропозицій від адвокатів лежить в площині законодавчих ініціатив. Євгеній Солодко, керуючий партнер АО “Адвокатська група “Солодко і партнери”, вважає за необхідне посилити відповідальність за ігнорування адвокатських запитів, забезпечити право першочергового прийому адвокатів в держорганах, внести зміни до закону в частині розслідування злочинів щодо адвокатів Державним бюро розслідувань. Також він стверджує, що адвокатам потрібно надати можливість отримати зброю. Звісно, не кожен захоче цим правом скористатись, але повинна бути можливість обирати, вважає Є.Солодко. Сподіватись же на захист з боку держави в таких випадках, як правило, марно.

Так, адвокати відзначають: довести, що тобі в процесі загрожує небезпека, а тому потрібна відповідна охорона чи зброя, практично неможливо. Зазвичай на такі звернення вони отримають відписки щодо недоцільності надання їмохорони чи зброї, адже відповідне посягання на життя адвоката чи його близьких (якщо таке було) не досягло своєї цілі, або ж можливість здійснення такого посягання не розцінюється як достатня.

“Чи напали б на адвоката, якби знали, що в нього може бути зброя?” - зауважують учасники круглого столу.

Серед озвучених ідей була пропозиція виключити з лав адвокатів осіб з адвокатськими свідоцтвами, які порушують права колег, в також внести зміни до КПК в частині забезпечення належної реалізації прав адвокатів.

P.S. Щоб марно не витрачати запал учасники круглого столу погодились визначитись з координаторами, які збиратимуть протягом певного відрізку часу всі пропозиції, в тому числі законодавчі, та визначитись з наступними майданчиками для обговорення. Тож далі буде...

Закон і Бізнес