Закон і Бізнес


ЄС сльозам не вірить

Біженці скаржаться на дискримінацію, а місцеві жителі незадоволені надмірною щедрістю влади


Після подій у Кельні у новорічну ніч кількість європейців, які невдоволені біженцями, значно зросла.

№7 (1253) 13.02—19.02.2016
КСЕНІЯ МЕЛЬНИКОВА, лента.ру
5486

Біженці в Німеччині, Британії та деяких скандинавських країнах скаржаться на дискримінацію. Але більшість європейців упевнені, що ці звинувачення абсолютно безпідставні. Отримуючи різну допомогу, безкоштовне медичне обслуговування, харчування і житло, переселенці деколи живуть набагато краще, ніж середньостатистичні громадяни ЄС.


Заплатіть за притулок

У Данії за прикладом Швейцарії, Норвегії та низки федеральних земель ФРН вступає в силу закон, що дозволяє вилучати у приїжджих цінності в рахунок витрат держави на їхнє проживання. Мова йде про прикраси, мобільні телефони й комп’ютери. Виняток робиться для пам’ятних і фамільних речей — нагород або обручок.

Хоча це правило діє і для підданих Данії. Перш ніж отримати право на допомогу, вони зобов’язані продати цінне майно. Нововведення викликало велике невдоволення як у переселенців, так і в європейських правозахисників.

Крім того, ускладнюється процедура отримання статусу біженця, а також збільшується термін очікування возз’єднання із сім’єю до 3-х років. Осіб, яким відмовлять у наданні притулку, тепер висилатимуть з країни протягом тижня, а не 15 днів, як раніше.

Втомившись від нападок у свою адресу, влада королівства заявила, що конфіскувати майно вона вирішила за прикладом сусідньої Німеччини. Так, у Баварії в біженців забирають готівку й цінності вартістю понад €750, в сусідній федеральній землі Баден-Вюртемберг — вартістю більш як €350, а в Північному Рейні Вестфалії переселенцям залишають не більш ніж €200.

Влада Швейцарії, крім того, що також конфіскує цінні речі, змушує біженців, котрі влаштувалися на роботу, платити в скарбницю 10% своєї зарплати доти, доки вони не відшкодують 15 тис. франків (€13,5 тис.), витрачених Берном на їх прийом. Якщо переселенець вирішить покинути країну протягом 7 місяців, йому повернуть вилучені в нього гроші й речі.

Ціна благодійності

У той час як переселенці, журналісти та правозахисники звинувачують владу європейських країн у дискримінації мігрантів, більшість громадян ЄС упевнені, що біженці живуть деколи краще, ніж вони самі. Європейці вважають, що мігранти і так отримують достатньо: безкоштовне харчування і помешкання (як у спеціальних центрах, так і у звичайних будинках і квартирах), медичне обслуговування, мовні курси, шкільну освіту й право на роботу (за винятком Великої Британії), допомогу на дітей.

Крім цього, численні волонтерські організації забезпечують переселенців предметами першої необхідності та одягом. Тим, хто не може працевлаштуватися, видають гроші на кишенькові витрати. Причому, за словами громадян ЄС, багато біженців примудряються відправляти частину цих коштів родичам, котрі залишилися на батьківщині.

Сума допомоги різна. Так, британський уряд виділяє на дорослу людину в тиждень ‡37; вагітним або матерям з дітьми віком до 3 років — на ‡5 більше; жінці, яка народила дитину, виплачують одноразову допомогу в розмірі ‡300.

У Франції ті, хто забезпечений їжею і житлом, отримують по €91 на людину в місяць, €718 виділяють сім’ї із 6 чоловік. Біженці, котрі не проживають у спеціальних центрах, можуть розраховувати на €340.

Шведи видають переселенцям на кишенькові витрати по €256 в місяць. Нідерланди — на €36 менше, проте знімають для біженців окреме житло. Сім’ї з кількома дітьми отримують у середньому по €1,6 тис.

Одна з найщедріших країн — Німеччина. Тут виділяють у місяць €330 для дорослих і від €217 до 283 на дітей віком до 18 років. Працювати дозволяють через 3 місяці після отримання офіційного статусу біженця. Спочатку необхідно пройти мовні й інтеграційні курси, а також професійну перепідготовку.

Браслети в обмін на їжу

Проте в мігрантів залишаються претензії через запроваджувані обмеження. «Ми не відчуваємо себе рівними в цьому суспільстві. Цей браслет — чистої води дискримінація. Вони роблять нас людьми другого сорту. Іноді мені здається, що в цьому браслеті я як домашня тварина», — розповів про недавнє нововведення в столиці Уельсу Кардиффі біженець на ім’я Махер.

Там приватна компанія Clearsprings, що забезпечує переселенців харчуванням, зобов’язала їх носити яскраві браслети. За словами представників компанії, робиться це винятково для зручності, щоб знати, хто отримує безкоштовні харчі. Зняти браслети з м’якого пластику не так просто, а якщо це все-таки вдається, є ризик залишитися голодним.

Скаржаться на утиски й біженці в іншому британському місті — Мідлсбро, розташованому в графстві Північний Йоркшир. Там управляюча компанія пофарбувала двері в червоний колір, щоб позначити, в яких будинках живуть переселенці.

Незадоволені місцеві жителі прозвали вулицю будинків з червоними дверима алеєю біженців. Лише після галасу в місцевих ЗМІ дверям повернули колишній колір. Але осад, як кажуть, залишився…