Закон і Бізнес


Свободу Ассанжу!

В ООН закликали Лондон не перешкоджати засновникові Wikileaks і заплатити йому компенсацію


№7 (1253) 13.02—19.02.2016
3689

Велика Британія і Швеція незаконно тримали засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа з грудня 2010 року. Такого висновку дійшла робоча група ООН з питань незаконного позбавлення волі.


Згідно з висновком, Дж.Ассанж повинен отримати можливість безперешкодно покинути посольство Еквадору. Крім того, він має право на компенсацію від влади Великої Британії та Швеції, вважають експерти.

Раніше британський уряд заявив, що не повинен дотримауватися рішення комісії ООН і хоче виконати свої зобов’язання щодо екстрадиції засновника Wikileaks до Швеції. У британському МЗС також підкреслили, що мають намір офіційно опротестувати висновок робочої групи.

За словами представників міністерства, Дж.Ассанж добровільно уникає законного арешту через те, що перебуває в посольстві Еквадору.

Раніше він заявляв, що готовий здатися британській поліції, якщо ООН відхилить його скаргу.

Сайт Wikileaks став популярним після публікації секретних матеріалів Пентагону, Держдепартаменту й інших державних органів США. У Швеції на Дж.Ассанжа відкрито справу про згвалтування й сексуальні домагання. Він заперечує ці звинувачення.

У червні 2012 року засновник Wikileaks попросив притулку в посольстві Еквадору, а у вересні 2014-го надіслав скаргу в ООН.