Закон і Бізнес


Аудитори повинні повідомляти про підозрілі фіноперації


09.02.2016 13:41
2123

Аудитори, аудиторські фірми, суб'єкти господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку, зобов’язані виявляти, реєструвати і повідомляти Держфінмоніторинг про фінансові операції, що підлягають внутрішньому фінансовому моніторингу.


Це передбачено Законом «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Як пояснили “ЗіБ” у Мінфіні, маються на увазі операції, щодо яких у суб'єкта виникають підозри, які ґрунтуються на ознаках, визначених у статті 16 Закону.

На виконання Закону Міністерство фінансів розробило положення про здійснення фінансового моніторингу суб'єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Міністерство фінансів України (наказ від 22.12.2015 р. № 1160, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15 січня 2016р. за № 63/28193).

Згідно з документом суб’єкти первинного фінансового моніторингу, які надають бухгалтерські або аудиторські послуги, зобов’язані повідомляти про свої підозри щодо фінансових операцій замовника послуг з контрагентами. Підозрілими можна вважати операції, що є ризиковими, не відповідають фінансовому стану та звітності, або ж до яких були залучені особи, які пов’язані із здійсненням терористичної діяльності, або до яких застосовано міжнародні санкції.

Положенням також визначено наступні обов'язки суб’єктів первинного фінансового моніторингу:

- призначити відповідальних осіб за проведення фінансового моніторингу;

- розроблювати та оновлювати правила і програми здійснення фінмоніторингу;

- ідентифікувати та верифікувати клієнтів;

- управляти ризиками;

- виявляти фіноперації, що підлягають фінмоніторингу та які можуть бути пов’язані з фінансуванням тероризму або розповсюдженням зброї масового знищення;

- зупиняти підозрілі фіноперації тощо.