Закон і Бізнес


Всі категорії адмінсправ хочуть передати адмінсудам

У 2015 ВАСУ скасував або змінив кожне четверте рішення місцевих адмінсудів, які були залишені без змін апеляційною інстанцією


Середньомісячні показники у 2015 свідчать, що до одного судді окружного адмінсуду надходило 56 справ і матеріалів, до судді ВАСУ – 101

05.02.2016 14:42
13027

У Вищому адміністративному судів України вважають, що адмінсуди можуть впоратись із розглядом усіх категорій адміністративних справ. А тому пропонують затвердити це положення на законодавчому рівні.


Про це йшла мова у виступі Головт Вищого адміністративного суду України Олександра Нечитайла на сьогоднішньому засіданні Пленуму ВАСУ. Очільник суду також навів ряд статистичних показників здійснення правосуддя адміністративними судами у 2015 році.

Зокрема, як повідомили "ЗіБ" у ВАСУ, навантаження на суддів залишалося досить високим: середньомісячні показники свідчать, що до одного судді окружного адміністративного суду надходило 56 справ і матеріалів, до судді ВАСУ – 101. У суддів апеляційних адміністративних судів показник середньомісячного надходження є помірним – 39 справ і матеріалів.

Робота на місцях

До місцевих адміністративних судів (окружних адміністративних судів і місцевих загальних судів як адміністративних судів) надійшло понад 254 тисячі адміністративних справ і матеріалів.

Порівняння статистичних показників 2014 та 2015 років свідчить про тенденцію до зменшення надходження звернень до місцевих адміністративних судів. Кількість звернень, поданих до окружних адмінсудів, зменшилась на 8% і становила понад  177 тисяч. Кількість звернень, поданих до місцевих загальних судів як адміністративних, зменшилась на 37% і становила 77 тисяч. Як відзначають у ВАСУ, у 2008-2011 рр.така ж кількість справ і матеріалів надходила до окружних адмінсудів, які здатні впоратися з таким навантаженням.

З огляду на це О.Нечитайло називає позицію Вищого адмінсуду про необхідність законодавчих змін та передачі всіх категорій адміністративних справ до адмінсудів цілком виправданою. 

З урахуванням нерозглянутих справ, на початок звітного періоду на розгляді місцевих адміністративних судів перебувало майже 296 тисяч справ. Упродовж року розглянуто понад 261 тисячу справ і матеріалів.

Статистика свідчить про те, що у звітному періоді найчастіше до адміністративних судів зверталися громадяни щодо вирішення соціальних та податкових спорів. Наявне також збільшення частини справ у сфері публічної фінансової політики (зокрема, за рахунок справ, пов’язаних із застосуванням Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»).

Хоча більшість справ місцеві адміністративні суди (загальні та окружні) розглянули з дотриманням встановлених законом строків, однак показник оперативності погіршився: понад строки суди розглянули 16% справ. Основним чинником, який вплинув на цей показник, є закінчення повноважень у третини суддів окружних адміністративних судів. Ще 17 вересня до парламенту нарешті було внесено проекти постанов щодо безстрокового обрання суддів, серед яких 120 – судді окружних адміністративних судів. Але питання з мертвої точки так і не зрушилось. Як результат – навантаження щодо розгляду судових спорів, яке перекладається на інших суддів, є надмірним, а це знов-таки негативно впливає на оперативність та ефективність адміністративного правосуддя.

Апеляція і ВАСУ

Кількість звернень до апеляційних адміністративних судів становила понад 91 тисячу справ і матеріалів. Переважно це справи за апеляційними скаргами. Більшість (170 тисяч) рішень судів першої інстанції набрали законної сили після закінчення строку їх оскарження.

З урахуванням справ і матеріалів, не розглянутих на початок року, на розгляді апеляційних адміністративних судів перебувало майже 117 тисяч справ та матеріалів. Розглянуто апеляційними адміністративними судами у звітному періоді понад 105 тисяч справ і матеріалів. 

На розгляд до Вищого адміністративного суду протягом року надійшло 57 тисяч справ і матеріалів, з них майже 55 тисяч – касаційні скарги та справи. З урахуванням залишків нерозглянутих справ на розгляді у суді перебувало майже 94 тисячі справ і матеріалів.

Упродовж  2015 року завершено розгляд 69% справ і матеріалів. Згідно зі статистичними даними показник розгляду справ і матеріалів перевищив показник надходження, тобто кількість справ і матеріалів, що очікують розгляду, зменшилась.

У звітному періоді судді  ВАСУ розглянули 62 тисячі касаційних скарг та справ. За результатами розгляду справ Вищий адмінсуд скасував або змінив кожне четверте рішення місцевих адміністративних судів, які були залишені без змін судами апеляційної інстанції. За результатами касаційного перегляду судових рішень апеляційних адміністративних судів у звітному періоді ВАСУ змінив чи скасував рішення у 33% справ, розглянутих у касаційному порядку.

Однією з причин збільшення кількості скасованих судових рішень апеляційними адміністративними судами та ВАСУ називають формування практики Верховним Судом України з розгляду окремих категорій справ, у тому числі відхід від правових позицій, раніше викладених у висновках ВСУ, щодо юрисдикції справ за позовами органів Державної служби зайнятості, про оскарження рішень органів Антимонопольного комітету України, про усунення порушень, виявлених у ході перевірки органами державної фінансової інспекції підконтрольних установ, про стягнення бюджетного відшкодування податку на додану вартість тощо.