Закон і Бізнес


День бабака для Конституції

Як депутати зміни до Конституції приймали і сесію відкривали


№6 (1252) 06.02—12.02.2016
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
3827

Верховна Рада все ж скористалася «часовим проваллям» у Конституції й схвалила зміни до неї в день, коли мала б відкрити чергову сесію. Так збіглося, що саме 2 лютого у США і Канаді відзначається народне свято — день бабака, що дозволило українським нардепам поіронізувати над таким регламентним вивертом.


Добре, що того ж дня спікер не наважився поставити на голосування й остаточне схвалення проекту судової реформи. Адже з виступів нардепів було зрозуміло, що документ з різних міркувань не отримає належної підтримки.

Одні залишилися невдоволеними тим, що судова реформа не радикальна, тобто не передбачає одночасного звільнення всіх суддів та прокурорів. Інші застерігали від надмірного впливу на судову систему, який отримає Президент, що може призвести до її швидкого підпорядкування. Треті закликали не квапитися й більш ретельно доопрацювати документ, аби через певний час не нарікати на те, що зміни не принесли очікуваного результату. Тим більше що на такі ризики звернули увагу й судді Конституційного Суду (див. стор.3. — Прим. ред.)

Були зауваження й до самої процедури, оскільки, за Конституцією, цей день парламент мав розпочати з виконання Державного гімну та відкриття четвертої сесії. І ніяк інакше, бо «зависати» в часі Основний Закон не дозволяє. Адже положення ст.83 Конституції жодним чином не пов’язують настання чергових сесій із діями спікера чи парламенту стосовно їх відкриття чи закриття. Інакше цілком можливий часовий колапс, якщо Голова ВР не захоче, а нардепи виявляться неспроможними проголосувати за таке рішення.

Тож не виключено, що на КС очікує ще одне подання щодо процедури внесення змін до Конституції. І тоді вже судова реформа потрапить у часову пастку. Втім, і без того малоймовірно, що в сесійній залі найближчим часом буде досягнутий консенсус у 300 голосів із цього приводу.

Герою однойменної кінокомедії вдалося перервати повторення подій, вдавшись до добрих вчинків. Натомість українському парламенту, схоже, доведеться пережити ще не один «день бабака», перш ніж рушити вперед у часі. Можливо, за аналогією, допоможе нардепам у цьому зміна намірів щодо реформування: зробити добре не для себе, а для суспільства в цілому.