Закон і Бізнес


Нардепи хочуть змусити ДФС платити за звернення до суду


02.02.2016 10:26
2064

Хоча держоргани і позбавили пільг при сплаті судового збору, органи доходів і зборів продовжують звертатись до суду, не сплачуючи такий збір. Для цього вони йдуть до суду з поданнями в рамках ст. 183-3 Кодексу адмінсудочинства, які Закон про судовий збір не відносить до об’єктів справляння судового збору. Депутати хочуть змінити цей механізм.


Для вирішення такої ситуації нардепи зареєстрували у ВР законопроект №3852 “Про внесення змін до Закону України "Про судовий збір" (щодо об'єктів справляння судового збору, визначення його розміру та підстав для повернення)”.

Законопроект передбачає наступне:

- віднесення подання до об’єктів справляння судового збору.

Так, передбачено, що за подачу до адміністративного суду подання майнового характеру судовий збір становить 1,5 %  розміру майнових вимог, але не менше 1 розміру мінімальної зарплати, а за подачу подання немайнового характеру - 1-го розміру мінімальної зарплати.

- кваліфікацію вимог про оскарження рішень, дій та бездіяльності контролюючих органів у розумінні Податкового кодексу України як вимог немайнового характеру та визначення розміру судового збору за ставками, встановленими для таких вимог;

- доповнення підстав повернення судового збору відмовою у прийнятті заяви або скарги;

- виключення з переліку документів, за подання яких судовий збір не справляється, заяви про зміну чи встановлення способу, порядку і строку виконання судового рішення.

Проектом також визначеється, що з моменту набрання чинності цим Законом судовий збір за подання до суду документів, передбачених пп. 2-4 п. 3 ч. 2 ст.4 Закону «Про судовий збір», у справі про визнання протиправним рішення, дії або бездіяльності контролюючого органу у розумінні Податкового кодексу сплачується у відповідному розмірі від ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви як позовної заяви немайнового характеру, іншої заяви та скарги. Зазначені у цьому положенні пункти стосуються подання до адмінсуду відповідного позову, апеляційної чи касаційної скарг.

Закон і Бізнес