Закон і Бізнес


З непідконтрольної території в суди передали більше сотні справ


29.12.2015 15:44
1872

Сьогодні, 29 грудня 2015 року, відбулася передача 173 кримінальних справ (проваджень) з непідконтрольної Уряду України території до судів, розміщених на контрольованій Україною території.


Як пояснили "ЗіБ" у прес-службі омбудсмена, вказана передача справ відбулася в рамках провадження Уповноваженого ВР з прав людини, яке триває з червня 2014 року, в інтересах осіб, які звернулись з приводу порушення судовими органами Донецької області їхнього права на розумні строки розгляду кримінальних справ.

Така ситуація склалася у зв’язку із проведенням АТО, внаслідок чого значна кількість осіб тримаються під вартою на контрольованій Україною території без будь-якої перспективи отримати найближчим часом рішення суду, тому що їхні справи знаходились у судах на непідконтрольній території, в той час як стосовно них судом першої інстанції було прийнято рішення про тримання під вартою, або судом апеляційної чи касаційної інстанції прийнято рішення про скасування вироку та направлення справи на додаткове розслідування, або справа повернута до суду першої інстанції для проведення нового судового розгляду.

Нагадаємо, у березні 2015 р. Валерія Лутковська звернулась до Старобільського, Артемівського та Маріупольського районних судів із клопотаннями у порядку статті 206 КПК України щодо проведення перевірки законності тримання під вартою 99 осіб, які значилися за судами першої інстанції, що перебувають на непідконтрольній Україні території. Наразі із цих осіб 43 особи звільнені з-під варти внаслідок розгляду зазначених клопотань.