Закон і Бізнес


Зміни до закону про персональні дані запропонували ветувати


15.10.2012 15:09
2941

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська надіслала відкритого листа до Президента України Віктора Януковича з пропозицією застосувати право вето до закону про внесення змін до Закону України «Про захист персональних даних», прийнятого 2 жовтня 2012 року.


Про це виданню «ЗіБ» повідомили у прес-службі Уповноваженого з прав людини.

На думку Уповноваженого з прав людини, схвалена редакція Закону не відповідає Конституції України, європейським стандартам у сфері захисту персональних даних і несе в собі загрозу порушення прав і свобод людини.

Валерія Лутковська у своєму листі наголошує на тому, що подані у серпні-вересні 2012 року зауваження та пропозиції експертів Ради Європи, українських експертів і громадських організацій до тексту законопроекту не були враховані в остаточній редакції Закону.

Серед основних застережень до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист персональних даних» Омбудсмен України називає такі:

- ухвалені зміни до Закону не відповідають стандартам Ради Європи та Європейського Союзу;

- схвалений Закон не узгоджується з Законом України «Про доступ до публічної інформації» та з Конституцією України (що призведе до необґрунтованого обмеження доступу до публічної інформації з посиланням на конфіденційність персональних даних);

- ухвалений Закон встановлює контроль над обробкою персональних даних та втручається у вільну діяльність осіб, які здійснюють обробку персональних даних з використанням інформаційно-комунікаційних систем.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини вважає необхідним ветувати зазначений Закон і повернути його на доопрацювання до Верховної Ради України з урахуванням експертної думки вітчизняних і зарубіжних фахівців.