Закон і Бізнес


«Соку джунглів» сказали «твеаа»

Незвичайні заборони: дріжджі, чорний колір і сленг у парламенті


Тепер американці полюбляють робити знімки з оголошенням про заборону фотографуватися.

№51 (1245) 19.12—25.12.2015
4232

У Великій Британії близько 400000 чоловік поставили підпис під петицією, яка закликає заборонити в’їзд в країну Дональду Трампу, який добивається права стати кандидатом в президенти від республіканської партії США. Це прохання, якщо буде задоволене парламентом, поповнить колекцію незвичайних заборон, які були введені або, навпаки, скасовані в різних країнах світу останнім часом.


Заборона на дріжджі

Голова місцевої поліції в Папуа-Новій Гвінеї вимагає заборонити продаж дріжджів, стверджуючи, що саме вони є причиною зростання злочинності в країні.

Дріжджі — ключовий інгредієнт у виробництві місцевого самогону, також відомого під назвою «сік джунглів». Поліція стверджує, що високий рівень злочинності безпосередньо пов’язаний з рівнем споживання цього «соку», повідомляє газета Post Courier.

Голова поліції північної провінції Лінкольн Джерарі закликав торгову палату припинити продаж дріжджів в магазинах і супермаркетах в надії, що в результаті люди наноситимуть менше шкоди самим собі і оточуючим.

«Мені набридло приходити в лікарню і арештовувати людей за виготовлення самогону», — сказав він Post Courier.

Селфі в Білому домі

Любителі селфі тепер можуть зафіксувати себе в резиденції президента США, після того як Білий дім відмінив заборону на фото, що діяла протягом десятиліть.

У липні 2015 року дружина президента США Мішель Обама виклала в Інтернет відео, в якому оголосила про відміну цього правила. У відеокліпі вона тримає табличку з написом «Фотографування і соціальні мережі заборонені. Дякую за ваше розуміння».

«Якщо ви відвідували Білий дім, то, ймовірно, бачили цей напис», — говорить М.Обама. «Все, цьому настав кінець», — говорить вона, розриваючи табличку на дві частини.

Відтепер відвідувачі можуть робити знімки за допомогою маленьких фотоапаратів і смартфонів.

Заборона на чорний колір

Чорний колір, судячи з усього, опинився поза законом у Туркменії, як мінімум, коли мова йде про купівлю автомобіля.

Згідно з повідомленнями, з початку цього року митниця Туркменії забороняє ввезення в країну автомобілів чорного кольору. Про це повідомляє опозиційний сайт chorno-tm.org, що базується у Відні.

Митниця не пояснює своїх дій, але пропонує людям купувати машини білого кольору, оскільки цей колір нібито приносить успіх.

Президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов став відвідувати офіційні та суспільні заходи в колоні білих автомобілів. Його відразу ж почали наслідувати близько 160 високопоставлених чиновників, повідомило російське агентство РІА «Новости».

Зіркова заборона

Головна адміністрація преси Китаю минулого року заявила, що кіно- і поп-зіркам, які вживають наркотики або відвідують повій, буде заборонено з’являтися на державному телебаченні або в інших ЗМІ.

Газета China Daily повідомляє, що мета заборони — добитися оздоровлення «зіркової» індустрії. Крім того, кажуть чиновники, такою поведінкою зірки подають поганий приклад молоді.

У 2014 році декілька китайських селебріті, у тому числі і син Джекі Чана, були арештовані за звинуваченням у вживанні наркотиків.

Сленг у парламенті

Минулого року парламент Гани заборонив використовувати популярне сленгове слово, після того як через нього було порушено роботу народних обранців.

«Твеаа», що на мові акан означає «несхвалення», було використано багато разів під час дебатів, внаслідок чого спікер парламенту заборонив його вимовляти, повідомляє сайт Modern Ghana.

Слово стало особливо популярним після того, як Інтернетом розійшлося відео, на якому чиновник обурено кричить: «Хто тут сказав «твеаа»?» у відповідь на свист під час виступу перед місцевою лікарнею.

Заборонена вивіска

Цього літа забігайлівці в Шотландії наказали зняти вивіску, на якій стверджувалося, що там було винайдено шоколадний батончик «Марс» у фритюрі.

Туристи зі всього світу приїжджають в містечко Стоунхейвен спробувати цю страву. Щоб зацікавити ще більше відвідувачів, ресторан прикріпив ззовні велику вивіску про те, що працівникам саме цього закладу прийшла думка обсмажити шоколадний батончик.

Проте рада графства ухвалила, що вивіску слід зняти «для блага всіх жителів», оскільки батончик у фритюрі став символом жахливих кулінарних звичок у Шотландії.