Закон і Бізнес


Врахувати істотне

Що варто знати про підстави скасування рішення?


№51 (1245) 19.12—25.12.2015
Олександр Рудь, суддя Бершадського районного суду Вінницької області
216582

Провадження у зв’язку з нововиявленими обставинами часто є єдиним процесуальним засобом оскарження судового рішення, за яким, зокрема, не здійснювалось належне представництво. Як не змарнувати цей шанс на відновлення порушених прав через процесуальні помилки, з’ясували під час узагальнення судової практики в Бершадському районному суді Вінницької області.


Зважайте на «впливовість»

Підставою перегляду рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами є не недоліки слухання справи судом (незаконність та (або) необгрунтованість судового рішення чи ухвали, неправильне застосування судом норм матеріального права, порушення норм процесуального права), а те, що на час ухвалення рішення суд не мав можливості врахувати істотну обставину, яка могла суттєво вплинути на вирішення справи, оскільки учасники процесу не знали про неї, внаслідок чого не могли надати суду відповідних даних.

Заяви про перегляд рішення, ухвали суду чи судового наказу у зв’язку з нововиявленими обставинами повинні відповідати вимогам стст.361—366 Цивільного процесуального кодексу.

Не можуть бути прийняті як нововиявлені такі обставини, про наявність яких зазначалося при розгляді справи в суді першої інстанції та при апеляційному або касаційному перегляді справи. Нововиявленими є лише ті обставини, які в установленому порядку спростовують факти, покладені в основу рішення.

Особа, яка подає заяву про перегляд рішення за нововиявленими обставинами, повинна надати будь-які фактичні дані, на підставі яких суд установлює наявність або відсутність обставин, що обгрунтовують вимоги й заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Така заява подається у письмовій формі та повинна містити відомості, передбачені ст.364 ЦПК.

Визначайтеся із судом

Відповідно до п.13 постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про застосування цивільного процесуального законодавства при перегляді судових рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами» від 30.03.2012 №4 встановлений абз.1 ч.1 ст.362 ЦПК місячний строк для подання відповідної заяви є процесуальним і може бути поновлений за загальними правилами, передбаченими ст.73 ЦПК.

Порядок визначення суду, до якого подається ця заява, міститься в ст.363 ЦПК. Заява подається:

• до суду першої інстанції у випадку, якщо рішення або взагалі не було оскаржене, або було залишене в силі судом апеляційної інстанції, та у випадку оскарження до суду касаційної інстанції було залишене в силі;

• до суду апеляційної інстанції у випадку, якщо рішення суду першої інстанції було скасоване судом апеляційної інстанції, рішення якого або не оскаржувалось або не було скасоване судом касаційної інстанції;

• до суду касаційної інстанції у випадку, якщо рішення судів першої та апеляційної інстанцій були скасовані судом касаційної інстанції. У випадку, коли рішення суду першої інстанції було скасоване рішенням суду апеляційної інстанції, яке, у свою чергу, скасоване рішенням суду касаційної інстанції, та в силі залишене рішення суду першої інстанції, заява подається до суду першої інстанції.

В цивільному судочинстві рішення за нововиявленими обставинами переглядається тим суддею, який його ухвалив.

За наслідками розгляду заяви про перегляд рішення постановляється ухвала, якою заява задовольняється та скасовується рішення, ухвала суду чи судовий наказ у зв’язку з нововиявленими обставинами або відмовляється в її задоволенні.

Після скасування рішення справа розглядається за правилами, визначеними в конкретній судовій інстанції.

За ст.366 ЦПК, ухвала щодо задоволення заяви про перегляд рішення за нововиявленими обставинами оскарженню не підлягає. Ухвала ж про відмову в задоволенні такої заяви може бути оскаржена в установленому порядку. Можливість оскарження ухвали про відмову в задоволенні заяви передбачена для реалізації принципу гарантування апеляційного та касаційного оскарження, закріпленого в ст.128 Конституції.

Рахуйте копії та строки

Якщо в заявах про перегляд, які подаються до суду першої інстанції, не вказані обставини, що могли вплинути на рішення і не були та не могли бути відомі суду та особі, котра звертається із заявою, під час вирішення справи, а також якщо відсутнє обгрунтування з посиланням на докази, що підтверджують наявність нововиявлених обставин, або до заяви не додані її копії відповідно до кількості осіб, котрі брали участь у справі, суддя відповідно до ст.121 ЦПК постановляє ухвалу про залишення заяви без руху й дає заявникові строк для виправлення недоліків. У разі невиконання цих вказівок заява вважається неподаною, про що суддя постановляє мотивовану ухвалу, яка відповідно до ст.293 ЦПК може бути оскарженою.

Так, ухвалою Бершадського райсуду від 8.04.2014 заява про перегляд у зв’язку з нововиявленими обставинами рішення від 2.11.2011 у цивільній справі, порушеній за позовом громадянина до Чернятської сільської ради, про визнання права власності була залишена без руху з наданням строку для виправлення недоліків, після усунення яких суддя виніс  ухвалу про відкриття провадження в цій справі.

Прикладом правильного застосування вимог стст.361—366 ЦПК є винесення ухвали від 24.01.2014, якою заява про перегляд у зв’язку з нововиявленими обставинами рішення Бершадського райсуду від 14.09.2010 в цивільній справі, відкритій за позовом особи до управління праці та соціального захисту населення Бершадської районної державної адміністрації Вінницької області, Державного казначейства, про визнання бездіяльності протиправною, зобов’язання вчинити дії, стягнення моральної шкоди та витрат на правову допомогу була залишена без розгляду з тих підстав, що заяву подано після закінчення визначеного абз.1 ч.1 ст.362 ЦПК строку й було відсутнє клопотання про його поновлення. Ухвалою Апеляційного суду Вінницької області від 28.03.2014 апеляційну скаргу Управління праці та соціального захисту населення Бершадської райдержадміністрації Вінницької області було відхилено, а ухвалу Бершадського райсуду від 24.01.2014 залишено без змін.

Таким чином, якщо заяву про перегляд подано після закінчення визначеного строку й немає клопотання про його поновлення або в цьому відмовлено, суд постановляє ухвалу про залишення заяви без розгляду.