Закон і Бізнес


В Україні напишуть рекомендації з оцінки майна в зоні АТО


15.12.2015 16:50
2385

Планується розробити практичні рекомендації з оцінки майна, що перебуває в зоні АТО та на тимчасово окупованій території України, для застосування оцінювачами в практичній роботі, у тому числі під час визначення вартості матеріальних збитків.


Про це йшла мова на круголому столі Фонду державного майна України та Міжнародного інституту бізнесу, повідомили "ЗіБ" в ФДМУ.

Як зауважили учасники круголому столу, Україні в питаннях оцінки понесених нею збитків і їх обґрунтування у судах міжнародної юрисдикції  із залученням оцінювачів і експертів варто організувати роботу із створення єдиної бази даних заподіяних збитків. Так збитки, заподіяні Україні в частині майна, експерти запропонували конкретизувати у таких напрямках:

– оцінювати поточний збиток, який полягає в фактичній повній чи частковій втраті майна і інфраструктури;

– оцінити щорічні втрати від ведення антитерористичної операції, збільшення витрат на безпеку і оборону, додаткові витрати для забезпечення виконання державою своїх соціально-економічних функцій на цих територіях країни;

– врахувати обсяг щорічного приросту вищевказаних втрат через вплив мультиплікації фактору;

– визначити обсяг втрачених доходів та інвестиційних можливостей.

За підсумками заходу було прийнято рекомендації удосконалити методичні засади оцінки права вимоги за зобов’язаннями фізичних і юридичних осіб, які затверджені відповідним наказом Фонду держмайна, та розробити практичні рекомендації з оцінки майна, що перебуває в зоні АТО та на тимчасово окупованій території України.

Довідково

Проблеми оцінки майна на тимчасово окупованій території України та в зоні АТО, пов’язані не тільки з аспектами обмеженого доступу для обстеження фізичної наявності та технічного стану такого майна на час оцінки, але й з комплексом правових проблем укладення та реєстрації угод з таким майном, практичної відсутності у відкритих джерелах інформації від продавців про ціну виставленого на продаж майна тощо.

Так, фахівці ринку нерухомості, комерційні банки і оцінювачі звернули увагу на те, що реальні угоди з нерухомим майном, що належить юридичним і фізичним особам на цих територіях України, відбуваються і правове поле українського законодавства діє, але для таких угод характерні закритий для аналізу характер, значні знижки від заявленої ціни (які інколи складають 50-70 % від ціни пропозиції). У той же час, учасники круглого столу звернули увагу на дещо іншу ситуацію із нерухомим майном, що розташоване в тимчасово окупованому Криму, зокрема комерційними банками констатовано, що знижки, пов’язані з торгуванням, знаходяться в межах їх середніх значень для України.

Основними факторами, що впливають на процес ціноутворення на нерухоме майно, що знаходиться в зоні АТО, є ризик виникнення збитків від його втрати у разі відновлення активних бойових дій, ризик неправомірних дій з боку третіх осіб відносно права власності та грошових коштів від його продажу, невизначеність майбутніх подій і перспектив, надзвичайно важка соціально-економічна ситуація.

В основу роботи необхідно покласти кваліфіковану оцінку власності, яка ґрунтується на принципах і правилах міжнародних і національних стандартів оцінки з урахуванням того, що більшої уваги необхідно приділити саме врахуванню локальних факторів і ризиків ціноутворення, звернути увагу фахівців на необхідність застосування не тільки методів класичного порівняльного підходу, але й на застосуванні методів витратного підходу з урахуванням усіх факторів знецінення. Під час оцінки активів юридичних осіб важливого значення набуває комплекс питань, на які треба звернути особливу увагу, а саме:

– чи контролює підприємство актив, який оцінюється?

– чи може підприємство з правової і фактичної точок зору розпоряджатися та управляти цим активом?

– якими є затрати на «вхід» у права власності активом?

– чи є правові перспективи фактичного збільшення строку звернення до суду (права на поновлення строку судового оскарження)?