Закон і Бізнес


ВССУ зробив висновок щодо оскарження ухвали


14.12.2015 09:30
3769

Ухвала про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.


До такого висновку дійшов Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у справі за заявою банку про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Як пояснили "ЗіБ" у ВССУ, відповідно до положень статті 293 ЦПК України та статті 389-11 ЦПК України ухвала про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, так як нормами статті 389-11 ЦПК України не передбачено оскарження такої ухвали суду першої інстанції, оскільки у такому випадку оскарженню підлягає рішення третейського суду або виконавчий лист відповідно до вимог статті 369 ЦПК України. Підтвердженням цього є і те, що як заява до суду, так і касаційна скарга містять мотиви, що стосуються саме оскарження рішення третейського суду.

Зазначений висновок відповідає пункту 8 частини 3 статті 129 Конституції України, згідно з яким до основних засад судочинства відноситься забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.