Закон і Бізнес


Бий биків на свої


№49 (1243) 05.12—11.12.2015
3219

Європарламент підтвердив, що кошти з бюджету європейського співтовариства не витрачатимуться на фінансування видовищ, які закінчуються смертю бика.


Таке фінансування означає порушення європейської Конвенції про захист тварин, використовуваних у сільському господарства, відзначили депутати в поправці до бюджету на 2016 рік, яка представлена парламентською фракцією Зелених.

У поправці, прийнятій з великою перевагою (438 голос «за», 199 «проти» і 50 утрималися), уточнюється, що подібне не може фінансуватися ні з аграрного бюджету співтовариства, ні з іншого бюджету Євросоюзу.

«Жителі Європи ясно розуміють, що в XXI ст. знущання з тварин заради розваг і видовища не може бути розцінено як данина культурним традиціям, і тим більше не може оплачуватися з суспільних коштів», — відзначив представник Європейської партії зелених, дізнавшись про результати голосування.

У європейській Конвенції про захист сільськогосподарських тварин мовиться про те, що тварини не повинні відчувати біль, страх, тривогу або страждати від каліцтв. Євросоюз не збирається матеріально підтримувати діяльність, яка направлена на розведення биків для специфічних цілей, в той же час відповідальність за розведення тварин заради їх участі в боях биків несе кожна окремо взята країна.

«Зелені» немало сприяли ухваленню європарламентом поправки до Конвенції, заручившись підтримкою національних асоціацій захисту тварин і населення Європи, зібравши в цілому 30000 підписів під своєю петицією. Тепер їм належить захистити свою позицію на бюджетній сесії Ради Європи.