Закон і Бізнес


Креативне покарання


№49 (1243) 05.12—11.12.2015
3054

Чеському онлайн-пірату запропонували спокутувати провину вірусним відео. Ролик, в якому злочинець розповідає про згубність своїх діянь, повинен набрати 200 тисяч переглядів.


Торгова асоціація Business Software Alliance (BSA) запропонувала засудженому в Чехії у справі про нелегальне розповсюдження програмного забезпечення онлайн-пірату спосіб уникнути покарання.

Як повідомляє портал Endgadget, 30-річний порушник, якого називають Якуб Ф. (Jakub F), був звинувачений в тому, що впродовж 8 років незаконно поширював Windows і інші програми, які належать позивачам. Він став першим в Чехії онлайн-піратом, якому було ухвалено судовий вирок. Спочатку піратові дали 3 роки в’язниці умовно і призначили штраф у розмірі приблизно $373000, який Якуб Ф. виплатити не зміг.

BSA допомогла чоловікові укласти мирову угоду з правовласниками, згідно з якою він створює відео, що розповідає про наслідки онлайн-піратства, і виплачує штраф в меншому розмірі. Основна умова — автобіографічний ролик «Історія мого піратства», який Якуб Ф. розмістив на спеціально створеному для проекту сайті, повинен набрати щонайменше 200000 переглядів на YouTube. Запис був завантажений на Youtube 22 листопада.