Закон і Бізнес


Чому йде голова ВАС?


№49 (1243) 05.12—11.12.2015
3452

Як стало відомо, голова Вищого адміністративного суду Олександр Нечитайло написав заяву про звільнення за власним бажанням. Із чим пов’язане таке рішення, наразі невідомо.


У прес-службі ВАС цю інформацію «ЗіБ» підтвердили, зауваживши, що відповідну заяву О.Нечитайло написав ще наприкінці минулого тижня, направивши її до Вищої ради юстиції. Нині він продовжує виконувати обов’язки як судді, так і голови установи.

За новою редакцією закону «Про судоустрій і статус суддів», ВРЮ має розглянути її впродовж місяця (ч.3 ст.120 акта) та внести відповідне подання до Верховної Ради.

Власні джерела не підтверджують припущення окремих експертів, що ця заява якось пов’язана з рішенням суду в адміністративній справі, порушеній за позовом Ігоря Мосійчука до ВР.

Нагадаємо: 17 листопада ВАС визнав порушення Регламенту ВР під час розгляду парламентом подання Генерального прокурора щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата І.Мосійчука. Як установив суд, це питання, зокрема, не було попередньо підготовлене до розгляду Комітетом ВР з питань регламенту та організації роботи,  а тому не могло бути включене до порядку денного сесії. Однак це рішення ще може бути переглянуте Верховним Судом.

Утім, не виключено, що мотиви подання заяви про звільнення О.Нечитайло озвучить під час розгляду цього питання в парламенті. З огляду на те, як довго такі постанови вносяться до порядку денного, швидше за все, це станеться не раніше наступного року.