Закон і Бізнес


Член РСУ, суддя Дніпропетровського ОАС Валерія Чорна:

«Існує нагальна потреба у створенні системи контролю за виконанням наших рішень»


№49 (1243) 05.12—11.12.2015
МАРИНА БОЙКО
56952

Служителі Феміди покладають великі сподівання на новий склад Ради суддів. Вони чекають від вищого органу суддівського самоврядування своєчасних та революційних рішень, які б не на слові, а на ділі допомогли з розв’язанням багатьох проблем. Які ж напрями своєї діяльності представники РСУ вважають найбільш пріоритетними? Про це «ЗіБ» запитав у члена ради, судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Валерії ЧОРНОЇ.


Стати містком

— Валеріє Вікторівно, на вашу думку, яких дій сьогодні очікують від вищого органу суддівського самоврядування?

— РСУ нового скликання починає свою роботу в дуже непрості для судової системи часи: проведення конституційної та судової реформ, первинне кваліфікаційне оцінювання суддів, невирішені питання з обранням суддів безстроково, з переведенням із зони АТО тощо. І все це — в умовах огульного звинувачення суддів у корумпованості, у неспроможності приймати об’єктивні рішення, паплюження суддів у ЗМІ та на телебаченні, спроб протиправного впливу на суди з боку прокуратури, депутатів, окремих представників громадськості.

За таких несприятливих зовнішніх умов і суспільство, і самі судді очікують від РСУ лише активних дій, які, з одного боку, гарантували б забезпечення незалежності судової системи та її становлення як дійсно самостійної гілки влади, а з другого — свідчили б про відновлення її авторитету в суспільстві. Отже, саме РСУ має стати тим містком між законодавчою, виконавчою гілками влади, громадськістю та суддівською спільнотою, який має поєднати їхні погляди на ці процеси, але й відстояти принципову позицію — забезпечення незалежності суду як обов’язкової умови існування правової демократичної держави.

— Якими ж будуть пріоритетні завдання РСУ?

— Зважаючи на виклики часу, враховуючи результати роботи Ради суддів попереднього скликання, а також узявши до уваги окремі слушні пропозиції щодо поліпшення її роботи, що були висловлені на ХІІІ з’їзді суддів, уважаю, що пріоритетним напрямом діяльності ради найближчим часом буде пошук і впровадження дієвих способів забезпечення гарантій незалежності суддів. Окрім цього, одним із таких напрямів стане оперативне реагування на спроби (від кого б вони не виходили) тиску на суддів; інформаційне забезпечення та висвітлення процесів, які відбуваються в контексті реформування судової системи, активна комунікація зі ЗМІ.

Також РСУ має завершити погодження процедури кваліфікаційного оцінювання суддів. Ще одне із завдань — висловлення чіткої позиції судової влади щодо тих чи інших аспектів судової реформи. Безсумнівно, РСУ братиме активну участь у законотворчій діяльності шляхом висловлення своїх пропозицій з питань, що стосуються судоустрою, налагодження комунікацій з Комітетом ВР з питань правової політики та правосуддя; моніторитиме законодавчі ініціативи та оперативно реагуватиме на ті з них, які є сумнівними з точки зору дотримання гарантій незалежності судової системи. Рада повинна інформувати громадськість про позитивні сторони роботи судів.

Сьогодні існує нагальна потреба у створенні системи контролю за виконанням наших рішень. Таке завдання можна втілити в життя тільки шляхом визначення конкретного виконавця, встановлення поточного контролю за проходженням документа, надання звіту про його виконання.

Крім того, необхідно ініціювати внесення законодавчих змін з метою впровадження адміністративної відповідальності за ненадання інформації (відповіді) на запит РСУ або її члена, якому доручено проведення перевірки, а також за невиконання (неналежне виконання) рішення ради.

Миттєва реакція

— Як уважаєте, яким чином РСУ може оперативніше реагувати та розв’язувати проблеми Феміди?

— З метою оптимізації роботи ради доцільним убачається створення постійно діючої президії, до складу якої мають уходити голови комітетів, а також — посилення ролі комітетів. Для цього їм потрібно дати можливість в окремих випадках, що потребують негайного реагування, оперативно збиратися та приймати рішення від імені ради. Також варто посилити вплив РСУ в кожному регіоні шляхом забезпечення активної участі у всіх процесах, що стосуються питань діяльності органів суддівського самоврядування, її членів — представників на місцях.

І, безперечно, РСУ як вищий орган суддівського самоврядування з урахуванням знань та досвіду, напрацьованих у суддівській спільноті роками, не може стояти осторонь тих процесів, що відбуваються в державі. Тому вона повинна мати власне бачення кожної проблеми, яка виникає в процесі функціонування судової системи, доводити його до відома суспільства.

До того ж рада повинна оперативно реагувати як на зовнішні спроби посягання на незалежність суддів, так і на внутрішні негативні явища в суддівському середовищі, займаючи принципову позицію щодо дотримання суддями правил професійної етики. І тоді окремі політичні діячі не зможуть поставити довіру суспільства до судової влади під сумнів на догоду своїм політичним амбіціям.