Закон і Бізнес


«Ліквідація» нестачі

РСУ запропонувала, як заповнити вакансії в спорожнілій установі й забезпечити представництво всіх регіонів


Члени РСУ вирішували, хто «відповідатиме» за непредставлені в раді 8 областей.

№49 (1243) 05.12—11.12.2015
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3384

На другому засіданні оновлена Рада суддів не тільки вирішувала організаційні питання, а й розмірковувала, як виправити «помилку» делегатів ХІІІ з’їзду суддів, котрі обрали «самоврядниками» представників тільки 16 областей та м.Києва. А ще РСУ шукала вихід із ситуації, яка склалася в Брусилівському районному суді Житомирської області, де не працює жоден володар мантії.


Передчасне питання

Засідання РСУ, яке відбулося 3 грудня, розпочалося з невеликої дискусії. Член ради Людмила Волкова запропонувала обговорити питання щодо Малиновського райсуду м.Одеси (детальніше див. стор.3) і внести його до порядку денного. «Самоврядник» представник цього суду Володимир Гуревський зауважив: «Всі обставини до кінця ще не з’ясовані». Тому, на його думку, передчасно розглядати питання. На це Л.Волкова відповіла: йдеться не про персони законників, а ситуацію загалом. Адже в багатьох ЗМІ була інформація про блокування роботи суду. За її словами, варто було б звернутися до Генерального прокурора щодо бездіяльності правоохоронних органів.

Кілька членів РСУ підтримали В.Гуревського щодо «недоцільності вирішення питання саме сьогодні». У результаті пропозицію Л.Волкової визнали слушною лише четверо членів ради з 27 присутніх на засіданні. У той же час голова РСУ Валентина Сімоненко пообіцяла обговорити «одеське питання» після закінчення засідання, тобто без преси.

Заповнити квоти й вакансії

Також члени РСУ думали над тим, як «боротися» з відсутністю у вищому органі суддівського самоврядування представників 8 областей: Вінницької, Донецької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської, Сумської та Черкаської. Хоча на ХІІІ з’їзді суддів В.Сімоненко й окремо наголошувала, що необхідно обрати до ради «самоврядників» з усіх регіонів, її рекомендацію проігнорували. Так, голова РСУ запропонувала створити при очолюваному нею органі інститут постійного представництва областей. У свою чергу член ради Тетяна Чумаченко знайшла інший вихід: «закріпити» окремих «самоврядників» за 8-ма областями. Врешті-решт РСУ вирішила започаткувати інститут представництва, а згодом визначити серед 33 членів кураторів для згаданих регіонів.

Окрім цього, рада обговорювала ситуацію в Брусилівському райсуді Житомирської області (див. №48/2015). Установа залишилася без законників (там працювали двоє суддів, у листопаді вони пішли у відставку). РСУ прийняла таке рішення: звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо необхідності заповнення вакансій у цій установі. Також «самоврядники» закликали суддів із Донецької та Луганської областей «виявити бажання» переїхати до Житомирщини. Адже без конкурсу вільні посади в судах можуть зайняти володарі мантій із зони АТО.

За інформацією В.Сімоненко, ВККС уже зверталася до суддів з Луганщини та Донеччини з пропозицією написати заяви про переведення до Брусилівського райсуду Житомирської області. Навіть обіцяла забезпечити їх тимчасовим житлом. Однак ніхто не погодився.