Закон і Бізнес


Опубліковано роз’яснення щодо роботи подружжя адвокатів


30.11.2015 17:01
2547

Одночасне надання правової допомоги адвокатами, які є подружжям, в одному і тому ж процесі клієнтам, процесуальні інтереси яких є протилежними і суперечать один одному, вказує на те, що таке виконання договору про надання правової допомоги може суперечити інтересам адвоката, членів його сім’ї і за загальним правилом є забороненим.


Відповідне роз’яснення затверджено рішенням Ради адвокатів України від 13 листопада 2015 року №127.

Така заборона стосується господарського, цивільного, адміністративного процесів, кримінального провадження та розгляду справи про адміністративне правопорушення.

Зауважимо, під розгляду цього питання на засіданні РАУ була і інша позиція - окремі члени Ради пропонували дозволити таку спільну роботу подружжя. Зокрема, на засіданні РАУ представили проект роз’яснення з даного питання відповідно до якого, при кожному випадку виникнення конфлікту інтересів, пов’язаного з наданням правової допомоги подружжям адвокатів одночасно різним сторонам провадження, обидва адвокати мають скласти свої повноваження в конкретній справі (не укладати договір про надання правової допомоги) або гарантувати забезпечення інтересів таких клієнтів їхнім безумовним попереднім письмовим погодженням на надання правової допомоги подружжям адвокатів.

Докладніше про це читайте у матеріалі “ЗіБ”.

З текстом роз’яснення можна ознайомитись за посиланням.

Закон і Бізнес