Закон і Бізнес


ВР уточнила питання застосування спеціальної конфіскації


10.11.2015 12:14
2567

Сьогодні Верховна Рада України погодила один з законів т. зв. безвізового пакету, а саме - прийняла Закон про внесення змін до Кримінального кодесу щодо застосування спеціальної конфіскації. В процесі підготовки документу до другого читання в проекті залишилась лише одна норма.


272 народних депутати підтримали в цілому Закон (проект №2541а) "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації з метою усунення корупційних ризиків при її застосуванні".

Законом викладено в іншій редакції ч.4 ст.96-2 КК, відповідно до якої  гроші, цінності, в тому числі кошти, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, інше майно, зазначені в цій статті, передані особою, яка вчинила злочин, передбачений КК, третій особі, яка отримала чи придбала у підозрюваної, обвинуваченої чи засудженої особи майно, одержане злочинним шляхом, у випадках, передбачених ч.1 ст. 96-1 КК, безоплатно або в обмін, на суму, значно нижчу ринкової вартості, або знала чи повинна були знати, що мета такої передачі – уникнення конфіскації або спеціальної конфіскації, підлягає спеціальній конфіскації.

Вищезазначені відомості щодо третьої особи повинні бути встановлені в судовому порядку на підставі достатності доказів.

Згідно з ч.1 ст. 96-1 КК спеціальна конфіскація полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених цим Кодексом, за умови вчинення злочину, передбаченого статтею 354 та статтями 364364-1365-2368-369-2 розділу XVII Особливої частини КК, або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого зазначеними статтями.

Спеціальна конфіскація не може бути застосована до майна, яке перебуває у власності добросовісного набувача.

Слід зауважити, що документ зазнав змін у порівнянні з першою своєю редакцію. Зокрема, спочатку проект передбачав внесення змін також до Цивільного кодексу.

Закон і Бізнес