Закон і Бізнес


Змінено ліцензійні умови діяльності з управління активами


10.11.2015 08:31
1949

Відтепер оформити ліцензію на провадження діяльності з управління активами можна в електронному вигляді. У разі прийняття Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку рішення про видачу ліцензії інформація про неї буде внесена до ліцензійного реєстру.


Як інформували "ЗіБ" у НКЦПФР, такі зміни до ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами) схвалила на своєму черговому засіданні НКЦПФР.

Зокрема, за бажанням здобувача ліцензії, така ліцензія може бути видана і у на паперовому носії.

Також передбачається, що зміна місцезнаходження та відкриття нового відокремленого підрозділу ліцензіата, відтепер не потребуватимуть додаткових дозвільних процедур.

Документом підвищено вимоги щодо розкриття річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності разом з аудиторським висновком. Ліцензіат має забезпечити цілодобовий доступ до такої інформації, а термін її перебування на веб-сайті з дати оприлюднення збільшено до 5 років. Вимоги до аудиторського висновку підвищено, а для проведення аудиту дозволено залучати лише аудиторські фірми, що включені до відповідного реєстру регулятора.

Зміни також встановлюють нові більш жорсткі вимоги щодо структури власності заявника, а також критерії її прозорості. Зокрема, заявник має надати таку інформацію, щоб Комісія мала змогу визначити всіх осіб, які мають істотну участь у професійному учаснику, у тому числі відносини контролю між ними. Інформація щодо структури власності буде вважатися непрозорою, якщо на її підставі неможливо визначити всіх власників істотної участі у професійному учаснику через наявність у структурі власності конструкцій щодо взаємного контролю однієї особи над іншою та/або наявності в структурі власності осіб, які є номінальними (довірчими) власниками.

Крім того, у відповідності до Закону про ліцензування, в документі передбачені додаткові підстави для анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку. Це можуть бути: акт про документальне підтвердження встановлення факту контролю (вирішального впливу) за діяльністю ліцензіата осіб інших держав, що здійснюють збройну агресію проти України; акт про невиконання розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов.