Закон і Бізнес


Портнов окреслив перспективи прецеденту, створеного ним у суді ЄС


09.11.2015 12:42
3171

Політичний механізм застосування санкцій повинен грунтуватися на європейських стандартах, на принципах презумпції невинності і на основних міжнародних нормах взаємини громадянина і держави.


Таким рішенням Європейського суду справедливості в Люксембурзі, винесеним в жовтні 2015 року у справі «Портнов проти ЄС», можуть скористатися представники і чиновники будь-якої держави, щодо яких ЄС вводив санкції. Причому умови для можливої ​​легалізації вкрадених активів України і для можливої ​​легалізації осіб, щодо яких були введені санкції, створили вищі посадові особи України.

Про це в інтерв'ю Інформаційному агентству «УНІАН» розповів екс-перший заступник глави Адміністрації Президента Андрій Портнов.

Нагадаємо, Європейський суд справедливості в Люксембурзі повністю задовольнив його позов про незаконність дій Євросоюзу в частині введення проти нього санкцій у березні 2014 року.

«Українська влада повинна була це прогнозувати, - вважає політик. - Ціле Міністерство юстиції з євроінтеграційною риторикою, керівник міжнародного підрозділу Генпрокуратури Віталій Касько, якого багато хто помилково вважає реформатором і який завізував всі листи в ЄС, через які є сьогодні це рішення Суду - вони всі повинні були це прогнозувати. Адже таким чином виходить, що вищі посадові особи України створили умови для можливої ​​легалізації вкрадених активів України і для можливої ​​легалізації осіб, щодо яких були введені санкції ».

А.Портнов нагадав, що йдеться лише про березневий лист 2014 року. «Насправді, цей лист є лише малим елементом, оскільки основна робота припала на початок червня, після того, як Порошенко став главою держави, - зазначив він. - Тоді з Генпрокуратури в ЄС пішли нові листи, хоча до цього моменту вже було видно, що по ряду людей немає доказів, що в основі лежать сфальсифіковані матеріали кримінальних справ. У Генпрокуратури була можливість змінити ситуацію, але вони тільки посилили переписку. Тому основні претензії у мене будуть в міжнародних інстанціях вже до періоду президентства Порошенко і до всього листування, яке ввірені йому органи вели в період, коли він став главою держави».

Повністю інтерв'ю А.Портнова можна прочитати тут.

Закон і Бізнес