Закон і Бізнес


Банки, тролінг, арбітраж

Спеціалісти назвали тренди, які стануть найпопулярнішими на ринку юрпослуг наступного року


У наступному році юристи очікують на активність у фінансовому сегменті, прийняття закону про ТОВ та низки актів у сфері інтелектуальної власності.

№45 (1239) 07.11—13.11.2015
КАТЕРИНА БЄЛЯЄВА
4120

За прогнозами фахівців, фінансове та антимонопольне право, судова практика, інтелектуальна власність будуть найбільш запитуваними напрямами на ринку юридичних послуг у 2016 році. Також у тренді залишиться надання правничої допомоги Pro bono. А серед новинок буде написання нормативних актів.


Приховані можливості

Поточний рік, насичений політичними, економічними та соціальними подіями, відкрив численні можливості для гравців на ринку юридичних послуг. Скористатися ними змогли не всі. Однак ті, хто не прогавив нагоди, зуміли зайняти високі позиції в національних та навіть міжнародних професійних рейтингах. Своїми секретами успіху поділилися співробітники юридичної фірми з індустріальною експертизою AEQUO, розповівши журналістам про новий погляд на ведення діяльності.

На їхнє переконання, зорієнтуватись у бізнес-просторі допоможуть тенденції, які сформувались цього року. Наприклад, уже можна говорити про те, що обсяг юридичного ринку зберігся у гривневому еквіваленті й значно знизився у валютному. Провідні фахівці наважилися вийти з великих корпорацій та утворили нові об’єднання, які не поступаються в професійності та якості послуг. Клієнти стали вибагливішими щодо співвідношення «ціна — якість», а також вимогливішими до сервісу.

Перелік найбільш затребуваних практик очолили представництво інтересів компаній у судах, консультації з оподаткування, питання банківського та фінансового права й антимонопольного законодавства. Така ж ситуація, на думку представників AEQUO, збережеться і наступного року. Новим, чи, швидше, добре забутим трендом 2015-го стало залучення юридичних фірм до законотворчої діяльності.

Фінансова практика

На правовому сегменті фінансового сектору в поточному році суттєво позначилася діяльність Національного банку, який переймався виявленням та виведенням з ринку неплатоспроможних фінустанов, що, як не дивно, мали попит в іноземних інвесторів.

У першій подібній операції юристи фірми брали безпосередню участь. Під час її проведення вдалося «протестувати» національне законодавство, що регулює ці відносини, в «польових умовах», виявити його недоліки та оперативно їх усунути. Щоправда, велику роль у цій оперативності відіграло те, що угода укладалась паралельно із реформуванням сфери гарантування вкладів. Тому законотворці могли врахувати пропозиції фахівців у нормативних актах.

Іншим масштабним проектом, в котрому взяли участь правники з AEQUO, стала співпраця з Європейським банком реконструкції і розвитку, під час якої були внесені зміни до законодавства щодо збільшення прозорості процедур виведення банків з ринку та захисту інвесторів при купівлі неплатоспроможних банків.

На наступний рік спеціалісти прогнозують продовження очищення банківського сектору, зокрема за рахунок капіталізації — вимоги НБУ сформувати капітал у розмірі 500 млн грн. протягом 10 років. У результаті, прогнозують правники, кількість
фінустанов може суттєво скоротитись, а попит на юридичний супровід процедур злиття — зрости.

Неоране поле

Широкі можливості наступного року відкриються в агросекторі та у сфері ІТ, які приваблюють іноземних інвесторів. Поки що це переважно американські фонди, однак не виключено, що і європейці наслідуватимуть їхній приклад.

Масштабною подією в правовій царині 2016-го може стати прийняття закону про товариства з обмеженою відповідальністю. Наразі ця економічна секція, яка становить левову частку національного бюджету (адже нараховується близько 500000 ТОВ), регулюється законом 1991 року, який є застарілим і не відповідає потребам ринку.

Пожвавлення спостерігатиметься і у сфері інтелектуальної власності. Якщо раніше закордонні компанії доручали роботу в інших країнах радникам з Російської Федерації, сьогодні вони воліють працювати з українськими фахівцями. Крім того, найближчим часом очікується прийняття низки законів, спрямованих на врегулювання проблемних аспектів у цій царині, зокрема щодо патентного тролінгу.

Очікується зростання попиту на судову практику. Тенденцією на цьому ринку стали спори за участю державних органів, які встановили своєрідний рекорд за кількістю позовів проти бізнесу. Такого ж роду рекорд був установлений і за кількістю арбітражних справ, зокрема в міжнародних інституціях.

Тож можливостей для юристів у наступному році буде чимало. Рік обіцяє бути складним, але цікавим. Головним козирем правників стануть обізнаність, креативність та фаховість. Та чи зуміють юристи ним скористатися, залежатиме від їхньої професійної удачі.