Закон і Бізнес


Бібліотеки йдуть в мережу


№44 (1238) 31.10—06.11.2015
2868

Апеляційний суд США ухвалив, що корпорація Google може продовжити оцифровувати книги для своєї електронної бібліотеки. Судова тяганина по цій справі тривала з 2005 року.


Судовий позов з вимогою заборонити сканування подали члени гільдії письменників і продавці книг. На думку заявників, користування такою бібліотекою — це порушення авторських прав, що спричиняє зниження продажу друкарських видань.

Google наполягала на тому, що бібліотека, створена в 2004 році, допоможе користувачам знаходити різні книги, зокрема важкодоступні та рідкісні видання. Другий окружний апеляційний суд Нью-Йорка ці аргументи підтримав, вирішивши, що компанія надає громадські послуги, не порушуючи авторських прав.

Як передає Бі-Бі-Сі, у 2008 році сторони домовилися, що Google виплатить $125 млн авторам, чиї книги до того моменту вже були оцифровані без їхньої згоди. Але згодом суд не схвалив цю угоду. У 2013 році суд США ухвалив, що сканування книг не є порушенням закону щодо авторських прав, а компанія діє на користь суспільства. Після цього позивачі подали апеляцію.

У 2013 році Google заявила про те, що створила електронні копії вже більш ніж 30 млн книг. Метою корпорації є оцифрування 100 млн книг, зокрема з найбільших бібліотек країни.