Закон і Бізнес


Перерва в задоволення


Перегляд порно під час обідньої перерви, якщо це не знижує працездатності й не заважає колегам, не є підставою для звільнення.

№43 (1237) 24.10—30.10.2015
4415

Верховний суд Італії ухвалив, що перегляд порнографічних фільмів на робочому місці в обідню перерву не є підставою для звільнення.


Таким чином, суд поставив крапку в справі працівника заводу Fiat на Сицилії, звільненого за перегляд порно під час обіду, яка тривала з 2010 року, повідомляє «Інтерфакс-АФІ».

Інцидент відбувся в 2008 році в сицилійському м.Терміні-Імерезе. Співробітник автомобільної компанії Fiat був спійманий під час перегляду DVD-дисків порнографічного змісту на своєму ноутбуку. В результаті обшуку його робочого місця було виявлено ще декілька аналогічних відеозаписів. Це послужило причиною його звільнення в 2010 році.

Спочатку місцевий суддя м.Терміні Імерезе підтвердив правомірність його звільнення, потім апеляційний суд в Палермо визнав попереднє рішення незаконним, що викликало протест з боку Fiat.

Проте вища судова інстанція країни підтвердила право італійців вільно розпоряджатися обідньою перервою і займатися будь-якою діяльністю, що не знижує їхньої працездатності. За словами судді, чоловік насолоджувався «тільки уривком відеозапису під час обідньої перерви», і він не заважав своїм колегам.

До такої діяльності не відноситься куріння марихуани — це випливає з іншого рішення Верховного суду, винесеного на день раніше.

Суд визнав законним звільнення іншого працівника Fiat, спійманого за вживанням наркотика посеред робочого дня. У Італії діють досить суворі закони щодо вживання марихуани: її вирощування, транспортування і продаж є кримінальними злочинами, зберігання для особистого користування вважається адміністративним правопорушенням.

Втім, законодавці рухаються у бік лібералізації законодавства. В середині літа депутати італійського парламенту запропонували частково легалізувати марихуану. Такий законопроект зібрав підписи третини народних обранців, всього 218 чоловік. Зокрема, передбачається дозволити використання марихуани в своєму будинку, де можна зберігати не більше 15 г, і за його межами, маючи не більше 5 г. Крім того, пропонується спростити продаж ліків на основі конопель і дозволити її вирощування — п’ять рослин вдома, не більше 250 рослин в спеціалізованих точках, що отримали ліцензію.