Закон і Бізнес


В Україні знову буде вигідно вирощувати коноплі


08.10.2012 13:37
2903

У зв'язку з постановою Кабміну, прийнятою в серпні цього року, яка узаконило поняття «технічної коноплі», експерти прогнозують збільшення аграріїв, які будуть займатися вирощуванням цієї культури.


Директор Асоціації «Технічні коноплі в Україні» Олександр Ігнатюк пояснює важливість прийняття даного документа тим, що таку коноплю більше не потрібно охороняти. Це зробить вирощування цієї рослини вигідніше в кілька разів. За його словами, в 2011 році цим займалися лише три компанії, і більше 40 - чекали, що Кабінет узаконить новий термін.

Як раніше розповів «ЗіБ» Голова Державної служби з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко, не так давно міліція підняла плату за охорону посівів конопель, що зробило цю культуру нерентабельною і руйнівною. Тепер, з урахуванням того, що рослина має високу цінність для різних галузей промисловості, рентабельність цієї культури зросте в рази.

ГСКН після скасування охорони посівів буде відстежувати всі етапи вирощування цієї культури - від посадки до збирання навіть з космосу. Відомство домовилося з Державним космічним агентством про використання супутникової інформації: за фотографіями можна визначати, чиї посіви перевищують дозволені площі. Фермери будуть отримувати квоти на посіви, а чиновники - періодично збирати та аналізувати зразки рослин.

«Безнаркотичні сорти мають унікальну властивість: шляхом перезапилення вони «знищують» наркотичні рослини в радіусі кількох кілометрів», - стверджує радник глави антинаркотичного відомства Володимир Ященко. Це унеможливить спроби незаконно вирощувати сорти конопель, що володіють наркотичним ефектом.