Закон і Бізнес


ВАСС провів навчальний семір для суддів з виборчого процесу


21.10.2015 17:52
1827

У Вінницькому апеляційному адміністративному суді відбувся навчальний семінар для суддів щодо особливостей застосування виборчого законодавства на місцевих виборах в Україні.


Як повідомили "ЗіБ" у ВААС, семінар був поділений на дві частини: теоретичні знання з посиланням на рішення судів, якими ділився з присутніми експерт з питань виборчого права Сергій Кальченко, та практичні – огляд практики Європейського суду з прав  людини, де тренером був юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини Дмитро Третьяков, та особливості розгляду виборчих справ, де доповідачем виступав заступник голови ВАСУ Михайло Смокович.

У межах семінару учасники обговорили особливості виборчих систем на місцевих виборах, деталі територіальної організації виборчого процесу, уточнення нюансів системи формування виборчих комісій, принципи та методи  складання та уточнення списків виборців, а також важливі питання, які мають безпосереднє  відношення до виборчих процесів, та особливості розгляду виборчих справ на практиці.

Участь у семінарі взяли в. о. голови ВААС Жанна Мельник-Томенко, керівник спеціального проекту Європейського Союзу та Ради Європи  «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні» Олена Трапезнікова, радник з юридичних питань проекту Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» Ірина Зарецька, начальник відділу підготовки суддів НШС України Іван Балаклицький, судді та голови судів Вінницького апеляційного адміністративного округу.

«Вищий адміністративний суд України у співпраці з Національною школою суддів України, проектом Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» та спеціальним проектом Європейського Союзу та Ради Європи  «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні» досить часто проводить такого роду навчання для суддів судів нижчих інстанцій з метою надання рекомендацій та вирішення складних ситуацій під час виборів. Такі обговорення призводять до полегшення роботи суддів під час прийняття рішень з виборчого процесу у короткі терміни», - зазначив М. Смокович. 

За результатами семінару усі присутні пройшли експрес-опитування та отримали сертифікати.