Закон і Бізнес


ВРЮ звітує про підсумки роботи за 4 місяці


13.10.2015 11:25
1884

За чотири місяці роботи, з 9 червня по 9 жовтня 2015 року, Вищою радою юстиції прийнято 715 актів, з них 401 – стосовно звільнення суддів з посад, проведено 12 засідань ВРЮ, 7 засідань дисциплінарної секції та 9 засідань секції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад.


Про це Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк зазначив у виступі на міжнародному семінарі «Вища рада юстиції України: результати, досвід, виклики та рішення для України», інформували "ЗіБ" у ВРЮ.

Зокрема, з 9 червня на  адресу ВРЮ надійшло 1537 звернень громадян на дії суддів, а також 180 звернень  установ, 207 звернень народних депутатів, 84 – інформаційні запити. Біля 2 800 матеріалів надійшло у період, поки Рада не працювала.

З початку роботи автоматизованої системи розподілу скарг між членами Ради розподілено  3900 матеріалів, очікують розподілу – 780 скарг.

Одночасно у Вищій раді юстиції розпочато перевірку достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади» стосовно працівників секретаріату та членів Ради, які не пройшли її за попереднім місцем роботи. Крім того, Міністерство юстиції України направило до Вищої ради юстиції звернення про порушення суддями вимог щодо несумісності через невідповідність Закону України «Про очищення влади».Так, станом на сьогодні до Вищої ради юстиції надійшло 60 матеріалів стосовно суддів відповідно до цього Закону.

За вказаний період ВРЮ розглянула 395 матеріалів про звільнення суддів з посад за загальними обставинами, у тому числі: у зв’язку із закінченням строку, на який призначено суддю – 2, досягненням суддею 65 років – 14, неможливістю виконувати свої повноваження за станом здоров’я – 5, поданням суддею заяви про відставку – 309, поданням суддею заяви про звільнення за власним бажанням – 65. За цей час Верховна Рада України ухвалила рішення про звільнення лише 126 суддів за загальними обставинами. Інші подання ВРЮ парламентом поки не реалізовані.

За вказаний період Рада прийняла шість рішень про внесення подання про звільнення суддів з посад за особливих обставин: у зв’язку з набранням вироку законної сили обвинувальним вироком щодо судді – п’ять, стосовно одного судді – за висновком ТСК внесено подання Президентові України про звільнення за порушення присяги.

Загалом дисциплінарна секція Ради розглянула 11 дисциплінарних справ, відкритих за висновками ТСК, стосовно дев’яти  суддів секція підтвердила висновки ТСК про порушення суддями присяги.

З 27 серпня 2015 року Вища рада юстиції розпочала процедуру розгляду висновків Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції. Усього на розгляд Ради було передано 41 висновок ТСК про порушення присяги 46 суддями. Їх розгляд триває.

Окрему категорію становлять справи суддів, що залишилися сприяти судочинству на тимчасово не підконтрольних Уряду України територіях. Прокуратурою стосовно них відкриті кримінальні провадження, одночасно судді звертаються до Ради з проханням звільнити їх за власним бажанням. Рада на сьогодні вже прийняла 45 рішень стосовно суддів першої та апеляційної інстанцій, щодо яких у ході проведених перевірок було підтверджено факти сприяння судочинству на тимчасово не підконтрольних Уряду України територіях.