Закон і Бізнес


Телефонуйте на домашній


№41 (1235) 10.10—16.10.2015
2995

Іспанські робітники не зобов’язані надавати номери своїх мобільних телефонів і адреси електронної пошти працедавцеві. Такий висновок зробив Верховний суд країни.


У Іспанії Верховний суд визнав протизаконними пункти трудових контрактів, в яких працівників зобов’язують надавати керівництву свої номери мобільних телефонів і адреси електронної пошти.

Одним із аргументів з боку органів правосуддя став той факт, що, не дивлячись на добровільний характер, який, як правило, носять ці пункти, їх заповнення часто стає відверто примусовим.

Як відзначають іспанські служителі Феміди, дане обмеження розповсюджується лише на випадки, коли мова йде про дійсне нав’язування співробітникам цього «добровільного бажання» повідомити свої дані працедавцеві. У решті ситуацій — кожен з працівників має право вирішувати самостійно, надавати свої контакти чи ні.

Ухвалу винесено за позовом профспілки CCOO проти компанії Unisono Soluciones de Negocio, яка зобов’язувала своїх співробітників не тільки надавати номер мобільного телефону і адресу електронної пошти, але і повідомляти керівництво про будь-які зміни в них в найкоротші терміни.