Закон і Бізнес


Банки будуть моніторити рахунки осіб, які підпали під санкції


02.10.2015 12:57
1810

Банки щомісяця мають надавати Національному банку України інформацію щодо залишків коштів на рахунках та про спроби проведення фінансових операцій фізичними та юридичними особами, щодо яких застосовані спеціальні економічні санкцій.


Це передбачено постановою Правління Національного банку від 01.10.2015 №654 "Про забезпечення реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", інформували "ЗіБ" у НБУ

У постанові Національного банку визначено порядок реалізації банками санкцій, які передбачені рішенням РНБО від 2.09.2015 "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", уведеного в дію Указом Президента України від 16.09.2015 №549/2015.

Так, Нацбанк зобов'язав банки у триденний строк надати відомості про наявність банківських рахунків та залишки коштів на них 388 фізичних осіб та 105 юридичних осіб, на яких накладено економічні санкції.

Постанова набирає чинності відсьогодні та буде діяти протягом строку застосування санкцій.

Варто зазначити, що види обмежувальних заходів чітко прописані у рішенні Ради національної безпеки і оборони України окремо до кожної особи. Серед вказаних санкцій - блокування активів,  зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань, заборона на встановлення ділових контактів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань (заборона надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії; заборона здійснювати кредитування через купівлю цінних паперів; заборона придбання цінних паперів), запобігання виведенню капіталів за межі України тощо.

Нагадаємо, згідно рішення РНБО, забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності санкцій було доручено Кабінету Міністрів України разом зі Службою безпеки за участю Національного банку та Генеральної прокуратури.