Закон і Бізнес


Гройсман вивчить питання голосування у ВРУ за відбитками пальців


29.09.2015 11:31
2377

Запропонований шлях розв'язання питання особистого голосування в парламенті через електронну систему голосування з відбитками пальців тягне за собою вирішення питань матеріального характеру. Тому існують й інші способи розв'язання даної проблеми. Відповідну робочу групу буде створено у Верховній Раді для обговорення оптимальних варіантів.


Таку відповідь надав Президент України Петро Порошенко на електронну петицію № 22/000066-еп "Впровадити електронну систему голосування з відбитком пальців у Верховній Раді України", розміщену на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України 29.08.2015 громадянином О.С.Кондратьєвим.

Зауважимо, що на підтримку вказаної петиції упродовж 19 днів проголосувало 29 тисяч 825 осіб.

"Як гарант додержання Конституції України я підтримую необхідність невідкладного вирішення порушеної в електронній петиції проблеми забезпечення особистого голосування народними депутатами України", - відзначив П.Порошенко у відповідь на звернення. Водночас він нагадав, що сьогодні на розгляді у Верховній Раді України перебуває ряд проектів законів України, положення яких спрямовані на встановлення кримінальної відповідальності за неперсональне голосування народних депутатів України, накладення стягнень, обмеження виплат, а також обов'язкове застосування сенсорної клавіші під час голосування тощо.

З огляду на те, що питання організації та порядку діяльності парламенту віднесено до повноважень Верховної Ради України, П.Порошенко звернувся з листом до Голови ВРУ з проханням вивчити питання можливості, доцільності та ефективності впровадження електронної системи підрахунку голосів, що працюватиме методом ідентифікації відбитків пальців, створити на базі Комітету з питань Регламенту та організації роботи ВРУ робочу групу та провести  в Комітеті з питань Регламенту та організації роботи ВРУ слухання на тему: "Шляхи забезпечення особистого голосування у Верховній Раді України", для участі в яких запросити автора електронної петиції.

На думку Президента, ці заходи дадуть можливість прийняти обгрунтовані рішення щодо шляхів забезпечення особистого голосування у парламенті та врахувати їх зміст під час підготовки зареєстрованих у парламенті законопроектів із вказаного питання до розгляду у другому читанні.

Закон і Бізнес