Закон і Бізнес


Автопортрет павіана

Чи мають тварини авторські права?


№40 (1234) 03.10—09.10.2015
4107

Захисники тварин через суд США вимагають визнати за індонезійською мавпою право інтелектуальної власності на селфі.


До суду Сан-Франциско (Каліфорнія) поданий позов про визнання авторських прав на фотографії чубатого павіана Наруто за самою твариною. Відповідну заяву підготували юристи організації «Люди за етичне поводження з тваринами» (PETA).

Історія бере початок з 2011 року, коли британський фотограф Девід Слейтер приїхав до Індонезії, щоб пофотографувати мавп. Випадково він залишив апарат без нагляду, і той потрапив до павіана. Тварина несподівано натиснула на кнопку, зробивши декілька фото, серед них — надзвичайно вдалий автопортрет.

Селфі стало дуже популярним, і в 2014 році було опубліковано в одній із книг, виданою великим тиражем. Тоді британський фотограф заявив свої права на знімки. Д.Слейтер стверджував, що мавпа вкрала його фотоапарат, за допомогою якого зробила фото. Тепер же PETA вимагає, щоб павіан був визнаний єдиним володарем авторських прав на знімок, а фотограф і його компанія виплатили всі доходи від публікацій, які належать павіанові згідно із законом. Як наголошується в позові, отримані кошти повинні бути витрачені на захист тварин.

Д.Слейтер у свою чергу назвав позов «безглуздим». Він нагадав, що у минулому працював з PETA. За словами фотографа, він спантеличений, розсерджений і засмучений теперішніми діями організації.