Закон і Бізнес


Мораторій на перевірки підприємців можуть продовжити


12.11.2015 17:17
3444

Мораторій на проведення органами державного нагляду планових заходів зі здійснення державного нагляду у сфері господарської діяльності (крім проведення планових заходів Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України в частині перевірки безпечності та якості харчових продуктів) продовжать до 30 червня 2016 року.


Це передбачено законопроект№3153 "Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", який сьогодні було прийнято за основу.

Пропонується, що до 30 червня 2016 року позапланові заходи державного нагляду (контролю) проводяться органами державного нагляду лише з дозволу Кабміну, Державної регуляторної служби, за бажанням суб’єкта господарювання та за рішенням суду.

Державна регуляторна служба України зобов’язана до початку проведення органами держнагляду відповідних заходів оприлюднювати на власному офіційному веб-сайті дозвіл на їх проведення. Здійснення позапланового заходу державного нагляду без оприлюднення дозволу, забороняється.

Суб'єкти господарювання мають право не допускати посадових осіб органу державного нагляду, якщо вони не пред'явили відповідні дозволи.

Водночас дія мораторію не поширюється на відносини, що виникають під час здійснення заходів контролю наступними органами:

- Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг;

- Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку;

- Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та її територіальними органами;

- Державною фіскальною службою України та її територіальними органами;

- Державною фінансовою інспекцією та її територіальними органами;

- Державною службою експортного контролю України;

- Державною інспекцією ядерного регулювання України та її територіальними органами;

- Державною авіаційною службою України;

- Національним банком України;

- Антимонопольним комітетом України;

- Держекоінспекцією (перелік збираються доповнити цим пунктом за пропозиції депутатів).

Кабмін у шестимісячний термін з дня набрання чинності Законом повинен розробити і затвердити Стратегію та програму реформування системи державного нагляду (контролю).

Закон і Бізнес