Закон і Бізнес


Суддя США розповів, як досягти незалежності судів в Україні


22.09.2015 13:34
2425

Федеральний суддя США, українець за походженням, Богдан Футей порадив, як досягти незалежності судів в Україні та що найважливіше на шляху до демократії та міжнародних стандартів.


Як передає "ЗіБ" з посиланням на  VIDIA, у світ вийшов черговий номер журналу Ukrainian Chicago, на обкладинці  якого Б.Футей — єдиний українець, призначений на посаду судді Федерального суду США безпосереднім рішенням американського президента, правник-науковець, що у 1996 році допомагав творити Конституцію України, а нині — консультує Конституційну комісію.

«Судова незалежність не означає, що судді роблять те, що їм заманеться, але вчиняють так, як повинні, відповідно до законів і Конституції. Незалежність суддів, в кінцевому рахунку, залежатиме від совісті й мужності самих суддів. Я завжди говорив, що суддів не будуть поважати, поки вони самі не почнуть поважати себе», — зауважує доктор права в своєму інтерв'ю.

Зазначимо, що народився Б. Футей під час Другої світової війни у маленькому містечку Бучачі, що на Тернопільщині. Але його родина, як і багато інших тоді, була змушена іммігрувати до Сполучених Штатів. Наполегливо працюючи, тут він пройшов шлях від скромного шкільного учителя в Клівленді до призначення федеральним суддею. Втім, проживши більшість життя у США, каже, він ні на мить не переставав любити Україну.

Завдяки досвіду в американських судових справах та прихильності до України, пана Богдана запросили допомогти Україні підготувати її першу Конституцію.

Нині він знову консультує Україну у її прагненні до змін — ближче до демократії та міжнародних стандартів. Говорить, що у цьому непростому процесі велике значення має особиста відповідальність представників влади.

Своїм прикладом Б.Футей прагне надихнути й інших професіоналів серед американців українського походження долучатися до розбудови України: «У нас є професори, інженери, бізнесмени, лікарі, які намагаються допомогти. Це дуже добре, і я впевнений, таких людей буде все більше і більше».